mamaplus

Specialist despre sarcina în adolescență: ”În loc să le informeze mai bine, mamele de la noi le impun interdicții adolescentelor”

-
//
10.10.2019

Invitată în cadrul unei emisiuni radio cu tematica sănătății reproductive în adolescență, managerul de program la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Tatiana Cotelnic-Harea a făcut mai multe precizări cu privire la educația sexuală a adolescenților din Moldova.

Subiectul este unul dificil între părinți și copii și cel mai des se axează pe generalități și avertizări, mai mult decât pe oferirea de informații pentru a putea preveni sarcina în adolescență. Potrivit presei de la noi, o cercetare realizată anul acesta în Moldova scoate în evidență o serie de mituri, stereotipuri, preconcepții și multă ignoranță în ceea ce privește educația sexuală a adolescenților.

”Sunt doar interdicții din partea mamelor, dar nu sunt explicații pentru fete cum trebuie să se comporte. Ceea ce ține de sexualitate, nu o poți exclude, pentru că ea face parte din viața noastră. Mamele de la noi se conduc de stereotipuri sau de opinia pubică, dar nu de cunoștințe suficiente pentru a informa corect fetele. Totuși, ar fi incorect să generalizăm, pentru că ar fi vorba doar despre cazurile în care adolescenții ajung în astfel de situații. Doar atunci este vorba despre lipsa capacității mamelor de a transmite corect informația referitoare la sănătatea reproductivă”, susține Tatiana Cotelnic-Harea.

Pe mamele de fete le poți auzi adesea spunând „Numai să nu te măriți devreme” sau „Ai grijă cu cine te întâlnești și ce faci”, „Ia seama, nu cumva să-mi vii cu burta la gură”.

Mai rar vei auzi vorbindu-le fetelor sau băieților cum să se protejeze de o sarcină nedorită, ce este și cum te pregătești de ciclul menstrual, cum își pot construi o relație sănătoasă cu partenerul/partenera sau ce metode de contracepție există.

”Tinerele de la noi nu primesc informația completă. Ele sunt informate referitor la igiena personală, ciclul menstrual sau anumite interdicții. Foarte puțini tineri cunosc metodele de contracepție sau anumite  informații cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală. Despre contracepție, tinerii de la noi știu doar de prezervative și pastila de a doua zi, dar există și alte metode moderne, mult mai eficiente.

Cu părere de rău, există foarte multe prejudecăți referitor la contraceptivele orale. Fetele refuză să le administreze, chiar dacă o fac după sarcină sau avort. Ele au încă stereotipul apărut în anii ’90, când considerau că din cauza acestor pastile pot avea probleme la conceperea unui copil sau se pot îngrășa excesiv. Ceea ce este absolut greșit! Contraceptivele moderne au doze hormonale mult mai mici și ele nu au toate efectele adverse pe care le aveau primele contraceptive elaborate în anii ’80 - ’90”,
a mai adăugat Tatiana Cotelnic-Harea.

Sursa