Deși așteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a primului copil, cuplurile fără experiență se confruntă cu multe provocări în primele luni după naștere. Nopțile nedormite, reprizele de colici și dezechilibrul hormonal pot influența negativ rutina zilnică. Recomandarea cea mai importantă ar fi să nu lăsați incertitudinea sau frica să vă întunece primele luni sau primii ani cu copilul. Dacă vă este greu să gestionați emoțiile, cereți ajutorul unui profesionist.
Rigiditate: o caracteristică comună la proaspeții părinți
În fața incertitudinii, este normal să apară tendința de a dori să controlați totul pentru a evita problemele. Din acest motiv, proaspeții părinți fac adesea greșeala de a avea o atitudine rigidă față de parenting. Înainte de sosirea bebelușului, se stabilesc o serie de scopuri și obiective, cum ar fi alăptare exclusivă, co-sleeping, rutine și programe stabile, etc. Aceste scopuri nu pot fi întotdeauna atinse sau ajung să nu fie cea mai potrivită opțiune pentru familie.
Este important să fiți flexibili și deschiși la schimbare, adică să știți să modificați lucrurile fără vinovăție sau un sentiment de eșec. De la teorie la practică este cale lungă. Prin urmare, nu vă temeți că nu vă veți putea îndeplini așteptările inițiale.
Lipsa limitelor
Se întâmplă ca noii părinți să primească o mulțime de sfaturi de la toți cei din jurul lor cu privire la modul în care ar trebui să-și crească copilul. Din acest motiv, este esențial să se stabilească limite pentru a împiedica rudele și prietenii să se amestece în deciziile părinților.
Lipsa profesioniștilor de încredere
Creșterea unui copil necesită ajutor, sprijin și îndrumare și este esențial să apelați la profesioniști de încredere. Asigurați-vă că medicul pediatru este disponibil să răspundă întrebărilor fără a genera vinovăție sau disconfort. Există și alte persoane la care puteți apela, precum psihologi perinatali sau consultanți în lactație. Acești profesioniști sunt specializați în etapa de viață prin care treceți.
Ignorarea cuplului ca echipă
Este normal ca după sosirea unui copil, viața de cuplu să fie afectată. Bebelușul necesită atenție, timp și îngrijire, iar momentele de intimitate pot fi din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, este important să continuați să cultivați dragostea, să promovați comunicarea și să vă amintiți că legătura cu partenerul este, de asemenea, o prioritate.
În același mod, se întâmplă ca repartizarea sarcinilor și a rolurilor să genereze anumite probleme și conflicte. În unele familii, mamele se îndreaptă complet către copil și preiau toată îngrijirea, punând tatăl în plan secundar. Totuși, tatăl trebuie să se implice încă de la început în parenting și cuplul trebuie să acționeze ca o echipă în orice moment.
Acțiuni fără a defini o bază solidă
Este adevărat că instinctul este un bun ghid în multe momente de parenting. Cu toate acestea, improvizația nu este întotdeauna cea mai bună alternativă. Ambii părinți trebuie să stabilească stilul parental pe care doresc să-l urmeze și să se pregătească să-l aplice. Astfel, vor ști să acționeze în momentele provocatoare și nu vor regreta ulterior o acțiune impulsivă care nu este aliniată cu valorile lor.
Nepromovarea unei relații bune cu mâncarea
Hrănirea este unul dintre cele mai problematice aspecte pentru proaspeții părinți. Unele greșeli pot dăuna relației copilului cu mâncarea: de exemplu, hrănitul în exces, obligația de a mânca, șantaj sau amenințări. Acest lucru poate duce la excesul de greutate, la conflicte familiale și, paradoxal, la mai multe dificultăți alimentare. Prin urmare, este mai bine să le permiteți copiilor să se auto-regleze (aceștia gestionează bine semnalele de foame și sațietate) și să se concentreze pe motivație.
Gestionarea proastă a somnului
În primele luni sau ani de viață ai unui copil, odihna părintească este afectată și poate fi redusă atât cantitativ, cât și calitativ. Acest lucru este inevitabil, deoarece ritmurile de somn ale bebelușilor sunt diferite de cele ale adulților. Cu toate acestea, anumite practici pot ajuta la îmbunătățirea somnului întregii familii: Faceți cu rândul în cuplu, astfel încât în fiecare seară un partener să aibă grijă de bebeluș, iar celălalt să se odihnească.
Încercați hrănirea în vis pentru a prelungi somnul de noapte al bebelușului.
Când un bebeluș se trezește plângând în miezul nopții, lipsa de atenție generează niveluri ridicate de stres în creier, care sunt toxice și foarte dăunătoare dezvoltării emoționale prezente și viitoare.
Copilul trebuie să aibă propria sa cameră. Cu toate acestea, este important să ne asigurăm că această tranziție nu coincide cu stadiul anxietății de separare sau cu nașterea unui frățior.