Numărul de divorțuri în Republica Moldova s-a redus anul trecut cu aproape 20 de procente, față de anii anteriori. Psihologii susțin că o astfel de tendință s-a înregistrat în special în țările sărace, unde unul dintre soți devine dependent financiar de partener din cauza crizei economice.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, anul trecut s-au înregistrat aproape 8 875 de divorțuri, cu 19% mai puține decât în 2019, când au fost aproape 11 mii. Şi numărul căsătoriilor a scăzut în pandemie, cu 22%, până la 15 500.

Totuşi, dorința de despărțire a unor moldoveni a fost amplificată de restricții, care au scos la iveală problemele vechi de cuplu. Psihologii susțin că, după perioada de izolare, numărul celor care încearcă să-şi salveze relația prin terapie a crescut cu peste 40 la sută.

Problemele de cuplu nesoluționate conduc însă şi la creşterea actelor de violență. Datele unui raport "La Strada" arată că, în primele şase luni de pandemie, cazurile oficiale de violență în familie au crescut cu trei procente, însă de fapt numărul acestora ar fi cu mult mai mare.

Demografii nu sunt prea optimişti în privința menținerii tendinței de diminuare a numărului de divorțuri.

"Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă părinții au divorțat atunci generațiile de copii divorțează mai uşor. Prin acest lucru se devalorizează şi institutul familiei.", a spus demograful, Valeriu Sainsus. 

Demografii mai susțin că, în următorii ani, cazurile de divorț provocate de pandemie vor creşte cu până la 25 la sută.