Cristina Dimitrescu, psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Sistemica de Cuplu si Familie, a vorbit într-un interviu recent despre efectele pe care va avea izolarea la domiciliu în viața de familie. Psihologul susține că nu e bine ca această perioadă să devină obișnuință. 

„Este o închisoare a minții, care pe mulți i-a paralizat fizic. Peste 9 luni ori se vor naște mulți copii, ori vor exista multe divorțuri. Cuplul poate avea de suferit sau nu, în funcție de modul în care a relaționat până la acest moment. Multe din cuplurile actuale au devenit de-a lungul timpului doar colegi de apartament care împart acelasi dormitor si cheltuielile lunare”, spune Cristina Dimitrescu 

În același timp, Cristina Dimitrescu oferă o serie de soluții pentru a trece mai ușor prin perioada de izolare.

„În primul rând, această perioadă, atât pentru cei care stau acasă fără să lucreze, cât și pentru cei care și-au transformat o cameră în loc de muncă, este propice pentru a-și pune pe hârtie ce și-au dorit de mult să facă și nu au reușit: să citească o carte, să stea mai mult cu partenerul sau/ și cu copiii, să învețe o limbă străină, să privească o piesă de teatru.

Multe domenii s-au transferat în mediul online, ai acces la multe cursuri de dezvoltare personală și profesională, cu bani sau nu.”, a explicat psihoterapeutul.

Ce trebuie să faci, în opinia Cristinei Dimitrescu ca să scapi de depresia care vine o dată cu izolare la domiciliu.

  • Exerciții fizice regulate
  • Alimentație cât mai sanătoasă, dar să nu ne învinovățim dacă mai simțim nevoia de dulce uneori
  • Petrecerea timpului în familie cât mai distractiv prin jocuri, dans, teatru de improvizație etc
  • Timp dedicat cititului, dezvoltării personale
  • Somn minimum 7 ore pe noapte
  • Activități de voluntariat, ce poate fi chiar și a cumpăra o pâine vecinului care este mai în vârstă