Deși Crăciunul reprezintă Nașterea Domnului, pentru cei mici personajul central al sărbătorii este Moș Crăciun. Iubit deopotrivă de cei mici dar și de cei mari, Moșul cel bun are propria poveste.
Devenită o sărbătoare mult prea comercială, Crăciunul este pentru cei mici una dintre marile bucurii ale anului. Iar Moș Crăciun cel mai iubit personaj. Problema este că micuții pot fi dezorientați de multitudinea de Moși întâlniți, ei știind că există doar unul. Și încă unul pe care nu îl pot vedea, pentru că vine numai atunci când ei dorm… Ce te faci dacă piciul te întreabă într-o bună zi cine este bătrânelul cu haină roșie și barbă albă și de unde vine?
Povestea lui Moș Crăciun pe care să o spui copilului
Pentru cei foarte micuți, povestea este una scurtă. Moș Crăciun este un bătrân care trăiește la Polul Nord, alături de soția sa, într-o casă de turtă dulce. Moșul primește scrisori de la toți copiii din lume, fiecare cerându-i câte un dar. Alături de spiridușii săi, Moșul intră în atelier la începutul lunii decembrie și se pune pe confecționat jucării. În Ajunul Crăciunului, când se împodobește bradul, el se urcă în sania trasă de opt reni magici și pleacă să le ducă celor mici cadourile cerute. Cu o condiție: să fi fost cuminți și ascultători. Moșul vine în case numai noaptea, când copiii dorm, numai el știe pe unde, pe horn sau pe sub ușă. Pentru că drumurile lui vor fi lungi în acea noapte, copiii trebuie să îi lase Moșului, sub brad, un pahar cu lapte și o prăjitură, iar renilor un morcov crud.
Legenda de spus copiilor mai mărișori
Moș Crăciun este unul și același cu Sfântul Nicolae, cel care vine cu daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. El s-a născut în Asia Mică, undeva prin Turcia de azi, din părinți creștini înstăriți. Nicolae a venit pe lume după ce părinții s-au rugat mulți ani să primească de la Dumnezeu un copil. A fost crescut cu multă dragoste și atenție. La un moment dat orașul în care trăiau a fost lovit de o epidemie de ciumă și părinții lui Nicolae au murit. Rămas singur, băiatul cel bun suferea mai mult pentru necazurile celorlalți decât pentru propria tragedie.
Cum spuneam, Nicolae avea o moștenire mare de la părinții săi. Dar fiind el foarte modest, nu a dorit să păstreze mai nimic pentru el, preferând să împartă celor mai necăjiți. Astfel, cumpăra cadouri pentru copii și le lăsa noaptea pe pervazul ferestrelor acestora, nedorindu-și să fie văzut și să i se mulțumească pentru ele. Astfel, legenda prescurtată a Sfântului Nicolae, unul și același cu Moș Crăciun, îi poate inspira și pe copii să facă fapte bune, fiind un model bun de urmat.