Noaptea Sf. Vasile

În noaptea din 13 spre 14 ianuarie, credincioșii ortodocși sărbătoresc ajunul Sfântului Vasile sau Anul Nou pe stil vechi.

În această zi, de dimineață, gospodinele harnice încep a coace colaci și pregătesc colivă. Spre deosebire de cilova de la Crăciun, aceasta poate fi împodobită cu ciocolate sau cu bucățele de carne. Pe lângă colivă, gospodinele mai pregătesv și alte bunătăți în deosebi, clătite, dulciuri, mere și nuci, cu care vor servi pe cei ce le vor ura casa.

În această zi copii umblă cu Plugușorul și ureaza celor ce-i primesc în case de sănătate. Mai spre seară și cei mai măricei încep a umbla cu Uratul. Din obiceiurile mai vechi până astăzi s-a păstrat tradiția umblatului cu Capra, Cu Malanca,  sau cu Ursul.

Urătorii, costumați în diferite personaje, spun pe rând diferite urări și strigături,dansează și demonstreaza diferite scenete astfel, se spune, că sânt alungate spiriele rele din casa în care se urează.

Tradiția spune că spre dimineața, urătorii se adună la o intersecție și aprind un rug peste care mai apoi sar pe rând. Astfel se spune că "se curăță" și ei de spiritele rele.