Un medic de familie le sugerează părinților să nu mai sperie copiii cu mersul la doctor ca să le facă injecții. Acest lucru poate provoca tulburări de comportament în viața de adult. Medicul adresează și o întrebare: De unde credeți că provin adulții care intră în panică numai la gândul că trebuie să meargă la doctor?
Medicul mai atrage atenția și asupra faptului că părinții ar trebui să asculte mai mult de medic.
„Când părintele ascultă mai mult decât vorbește e mai bine pentru toată lumea. Când părintele „știe” dinainte ce are copilul și ce tratament îi trebuie și îl mai și sperie că-i face doctorul injecție, consultația e un eșec din start”, spune medicul.
De aceea, face un apel către toți părinții, cărora le spune că prevenția începe în copilărie.
„Apel către părinți: vă rugăm nu vă mai speriați copiii cu mersul la doctor pentru injecții! Pe lângă faptul, pe care vi-l va confirma orice psiholog, că educația prin teamă este ineficientă și generează tulburări de comportament până în viața de adult, este și nociv pentru starea de sănătate a copilului.
Am copii la cabinet care încep să plângă de la ușă și mă imploră printre lacrimi să nu le fac injecții. Am avut o fetiță care s-a tăvălit pe jos când a văzut că e într-un cabinet medical și am și un caz extrem al unui copil care a făcut un atac de panică în piață fiindcă a văzut un măcelar îmbrăcat în halat. Teama de medic poate fi justificată în cazul copiilor care au trecut prin experiența unei spitalizări, dar poate fi depășită cu tact și cu ajutorul părinților.
De unde credeți că provin adulții cărora le crește tensiunea arterială numai la gândul că vor merge la medic? De unde credeți că apar adulții care nu se adresează stomatologului decât în ultimă fază sau care nu au mai fost la un control medical de rutină de ani de zile? Răspund tot eu: din acești copii speriați că li se va face injecție, chit că în ziua de azi cei mai mulți copii au avut tangență cu o seringă doar la vaccinurile de până la un an.
Reversul îl reprezintă copiii pe care îi am la cabinet de când s-au născut și care sunt obișnuiți și cu mine și cu manevrele pe care le facem, inclusiv cu neplăcutul examen al faringelui cu abeslangul, dar s-au obișnuit cu ele.
Am un băiețel care la 9 luni își punea singur capsula stetoscopului în dreptul inimii și-mi arăta să o consult și pe mama. Copilul trebuie învățat că medicul este un prieten la care mergi în vizită să te joci într-un mod particular. Asta le spun părinților, iar micile cadouri de după ajută și ele destul de mult.
Luați-le copiilor stetoscoape și seringi de jucărie. Citiți-le și povestiți-le întâmplări vesele și haioase de la medic.
Haideți să transformăm medicul de familie într-un altfel de Moș Crăciun pe care copilul îl percepe benefic, nu punitiv.
Beneficiile pentru sănătatea lui ca adult vor fi imense. Va fi un adult care se va adresa medicului, în loc să caute informații și tratamente pe internet.
Prevenția începe în copilărie!”, scrie medicul de familie pe pagina de Facebook.