Persoanele cu părul roșcat reprezintă doar 1-2% din totalul populației lumii. Până de curând, oamenii de știință credeau că o singură genă este responsabilă de culoarea roșcată a părului, iar faptul că există atât de puține persoane roșcate era un mister.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, arată că în realitate mai multe gene, până acum necunoscute, sunt implicate în culoarea roșcată a părului.
În cadrul studiului au fost analizate informații genetice furnizate de UK Biobank și au inclus 350.000 de persoane. Oamenii de știință au comparat ADN-ul persoanelor roșcate cu al celor care au părul blond, brunet sau șaten.
În acest fel, ei au observat că există 8 gene diferite între roșcați și bruneți, deși până acum experții credeau că doar gena MC1R dă culoarea roșcată a părului.
Concluzia este surprinzătoare, pentru că acest studiu arată că nu orice persoană care a moștenit de la părinți două versiuni ale genei MC1R va avea automat părul roșcat.
Pentru asta este nevoie de implicarea mai multor gene, care vor activa (sau nu) gena MC1R care dă culoarea roșcată a părului.
De aceea, persoanele roșcate sunt atât de rare, pentru că este nevoie de o combinație mai complexă de gene.
Studiul, care a fost publicat în revista „Nature Communications”, este cea mai mare cercetare genetică despre culoarea părului.
Dacă părul roșcat este determinat de combinația a 8 gene, în cazul părului blod sau brunet numărul genelor implicate este de aproape 200. Multe dintre diferențele genetice determină și textura părului, nu doar culoarea acestuia.