Nașterea unui copil este o adevărată provocare pentru orice familie, deoarece, prin concentrarea atenției asupra nou-născutului, prioritățile și modul de viață ale cuplului se schimbă. Interacțiunea cu bebelușul poate fi la început stresantă pentru tinerii părinți, care nu au încă experiența necesară pentru această etapă.

De aceea, dacă eşti proaspăt părinte şi vrei să știi cum să-l îngrijești pe cel mic și să faci față și altor provocări, poți să ții cont de următoarele sfaturi:

Relaționarea cu copilul începe înainte de naştere

Un copil nu vine de la sine, nici nu se poate dezvolta singur – de aceea, trebuie să-i asigurați, pe lângă siguranța fizică, un climat familial liniștit, în care sunt cultivate gânduri, sentimente și atitudini pozitive. Este esențial ca relaționarea cu copilul să înceapă încă din momentul conceperii, să-l mângâi, să vorbești cu el, mai ales că, de la săptămâna a treizecea, fătul poate distinge vocile. Astfel, după naștere, copilul te va recunoaște și se va simți mai în siguranță lângă tine.

Rolul patern nu este diminuat

În prima fază a vieţii unui nou-născut, rolul matern este unul foarte important. La fel de importantă, însă, este și implicarea tatălui, care trebuie să devină, încă din primele zile, o prezență activă. Cu fiecare zi care trece, copilul va simți tot mai mult nevoia prezenței tatălui, fapt care contribuie la dezvoltarea psiho-fizică a celui mic, dar și la confortul psihic al mamei, care va avea nevoie de ajutor în îngrijirea sau liniștirea copilului.

Dezvoltarea abilității de a citi reacțiile copilului

Relaționarea fizică cu bebelușul este una dintre modalitățile cele mai directe și eficiente de a cunoaște reacțiile și indicațiile nou-născutului, prin limbajul corpului, scâncete, plâns și altele. Aceasta se face în timpul îngrijirii zilnice, prin schimbarea, îmbrăcarea, scăldatul sau masarea sa. Totodată, poți să-ți dai seama de felul în care copilul preferă să fie ținut sau cum să-l liniștești atunci când plânge. Multe abilități părintești le vei învăța și din anumite greșeli, dar mai ales fiind alături de el.

Nu te panica la plânsul nou-născutului

În primele zile, nou-născutul este într-o perioadă de adaptare la viața extrauterină (stresul nașterii, primele respirații, primul scaun, uscarea pielii etc.), ceea ce îl solicită din greu pe micuț. În această perioadă timpurie apar și incidentele fiziologice, adică niște manifestări specifice sugarului, precum scăderea în greutate, icterul sau criza hormonală, care nu sunt boli și, deci, nu este necesar să le tratezi cu medicamente. Plânsul poate fi cauzat și de balonări. De aceea, e bine să nu uiți ca după fiecare alăptare, când micuțul înghite și aer, să eructeze (râgâie) pentru a-l scăpa de gazele din intestine.

Ce faci când are colici abdominale?

Starea de plâns intens, cu debut și oprire bruscă, fără a se liniști la sân, este semnul colicilor abdominale, care apar de la 2-3 săptămâni și pot dura până la 3-4 luni. Unii sugari, când au colici, au abdomenul umflat, refuză alăptarea și li se pot învineți fața. În cazul colicilor, este recomandat să-l iei în brațe, să-l masezi pe abdomen și pe spate, distrage-i atenția cu o jucărie sau oferă-i un ceai contra colicilor. În cazul în care are temperatură sau prezintă alte simptome, apelează la sprijinul unui medic pediatru.

Împărțiți-vă sarcinile, inclusiv programul pentru odihnă

Apariția nou-născutului influențează și programul de odihnă, fapt care poate dăuna foarte mult capacității de concentrare și poate favoriza apariția stării de stres. Timpul alocat fiecăruia dintre voi este unul limitat, de aceea un ajutor semnificativ este împărțirea sarcinilor care privesc alimentația zilnică, igiena locuinței, schimbatul, spălatul și hrănirea copilului. Sprijinindu-vă unul pe celălalt, veți avea timp și pentru somn.

Cere sprijin de la părinți/prieteni

Bebelușul are nevoie de sprijin 24 din 24 de ore. Astfel, este bine să înțelegi că nu vei reuși să le faci întotdeauna, eroic, pe toate. Dacă ai părinții sau alte persoane de încredere disponibile, cere-le ajutorul, măcar pentru a te putea odihni câteva ore.

Nu te arunca banii pe cumpărături inutile

Ideea că o să ai un copil poate să te panicheze și în ceea ce privește cumpărarea celor necesare. Este recomandat să faci o listă cu lucrurile care îți sunt de trebuință și să nu cheltui banii pe obiectele care pot fi de prisos. Oricum, copilul crește repede și s-ar putea să rămâi, în special cu hăinuțele, fără să le folosești măcar o dată.

Află drepturile tale legale

Potrivit legislației, după nașterea copilului, tatăl are dreptul la concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare. Dacă a obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură, concediul se mărește cu 10 zile lucrătoare, perioadă numai bună pentru a fi de ajutor soției. 

Declararea copilului

Bucuria nașterii copilului poate să te facă să uiți de griji și de alte responsabilități, precum obligativitatea declarării nou-născutului. Aceasta este necesară pentru dobândirea de la Primărie a certificatului de naștere. 

Dacă te simți depășit de situație sau vrei să cunoști mai multe despre nevoile unui copil de siguranță, confort și dragoste, dar și despre faptul că dezvoltarea și creșterea copilului este o continuă provocare, poți citi la alegere diferite cărți de parenting. 

A fi părinte este nu numai o împlinire sufletească, ci şi un pas uriaş spre maturizare, pentru că venirea unui copil presupune asumarea unor responsabilități, care vor deveni în timp experiențe unice și memorabile.