Dacă eşti mamă de băieţel, ştii deja din experienţă proprie cât de diferiţi sunt aceştia faţă de fetiţe, începi să îi înţelegi nevoile, modul de gândire şi perspectivele asupra lumii. Iar pentru că societatea tinde să îi favorizeze, adesea, băieţii încep să îşi formeze un puternic sentiment de superioritate. Eşti mamă de băiat? Uite cum îl poţi creşte admirabil!

mamaplus

Dacă tu, ca femeie, îţi doreşti fidelitate, înţelegere, ajutor, romantism şi respect, atunci şi alte femei şi-ar putea dori asta. Motiv pentru care renumitul doctor James Debson sugerează că mamele de băieţi să-i crească pe aceştia pentru a deveni bărbaţii în care ele cred.

1. Învaţă-l independenţa

Este firesc să ne menajăm copiii, însă rămâne esenţial să le oferim independenta. Mai ales mamele de băieţi, ar trebui să le ofere acestora puţin mai multă libertate şi să le încurajeze implicarea în activităţi prin care să descopere gustul independenţei şi să îşi dorească să fie pe picioarele lor. Cursurile de educaţie financiară, de antreprenoriat, activităţile care să îi testeze şi educe curajul, precum şi cele care să îi arate cât de mult contează să se descurce singur sunt foarte importante în procesul educării băieţilor.

2. Predă-i importanţa fidelităţii

Deşi toate femeile îşi doresc bărbaţi fideli, un număr impresionant de mame de băieţi îşi învaţă copiii că fidelitatea nu e tocmai sănătoasă – şi îşi încurajează băieţii să aştepte fidelitate de la viitoare soţii, însă nu şi să o ofere. Pentru că asta îi va face mai puternici. Totuşi, specialiştii considera acest truc doar o nevoie a mamelor de a-şi şti băieţii în siguranţă şi a-l feri de suferinţă. Însă absenţa sentimentelor, infidelitatea şi umilirea femeilor nu îi va feri, neapărat de probleme sentimentale. Ca mama de băiat, una dintre primele lecţii pe care ar trebui să i le predai este fidelitatea. Faptul că loialitatea îl face un bărbat de zece ori mai bun decât îl face mândria de a face permanent noi cuceriri. Pentru că nu toată lumea poate fi fidelă, iar asta îl înalță, nu îl coboară.

3. Explică-i importanța respectului pentru femei

Mamele nu se grăbesc să le vorbească băieţilor despre cât contează respectul pentru o femeie. Iar când aceştia cresc încep, automat, să se comporte aşa cum văd în cercul de prieteni, în anturajul pe care îşi doresc să îl impresioneze. Şi pot ajunge, fără ca măcar să realizeze, bărbaţi agresivi – pentru care femeia este doar un obiect menit să le îndeplinească lor nevoile. Iar efectele unui astfel de comportament sunt destul de evidente în societatea actuală.

4. Încurajează-l să îşi recunoască sentimentele

În cartea sa despre creşterea sănătoasă a băieţilor, Dr. James Debson susţine faptul că acceptarea, recunoaşterea şi declararea sentimentelor nu îi face pe băieţi mai slabi, mai puţin apreciaţi şi mai puţin masculini. Din contră, acesta este un comportament sănătos, pe care mamele de băieţi ar trebui să îl îmbrăţişeze în număr mai mare. Foarte mulţi băieţi sunt educaţi să nu îşi arate slăbiciunile, să nu fie vulnerabili, să rămână puternici – orice ar fi. Şi, în niciun caz să nu plângă. Iar aceste reguli pe care le primesc băieţii sunt adevărate viitoare frustrări. Băieţii vor începe să îşi ascundă sentimentele, să îşi anihileze emoţiile, să se închidă în sine, să pretindă ceea ce nu sunt şi, în final, să transforme toată tensiunea acumulată, în agresivitate şi furie. E în regulă că băieţii să îşi declare sentimentele şi să se arate cum sunt, cu tot ceea ce simt. Nu, nu vor atrage femei care le vor călca personalitatea în picioare, ci pe acelea care să îi completeze şi să le aprecieze bună creştere. Totul în viaţă este echilibru.

5. Învaţă-l importanţa complimentelor

Într-un atelier susţinut acum câţiva ani, o mamă de băieţel îmi spunea aşa: Mi-e teamă de cum se va purta băiatul meu cu fetele. Soţul îl învaţă să jignească fetele, să le arate unde le este locul. Iar el aşa a început să facă. Şi creşte... şi mi-e teamă de ce va ajunge, nu ştiu cum să procedez, nu sunt de acord cu soţul. Da, adevărul este că foarte mulţi taţi predau lecţii nerealiste băieţilor, iar multe mame suferă în tăcere.

Sursa