Elena Grabovschi, Psiholog, Consultant în Psihologie Comportamentală Aplicată
Apariția neînțelegerilor între frați sunt firești. Majoritatea familiilor se confruntă cu aceste momente. De cele mai mult ori, copiii se ceartă din cauză că nu sunt învățați de către părinți să se împartă cu jucăriile sau alte lucruri și pentru că vor să atragă atenția părinților. La fel, copiii pot copia de la părinți anumite modele de comportament în relaționarea cu cei și jur, și pot aplica cele învățate cu fratele sau sora.
Rezultă astfel, că responsabilitatea de a-i oferi copilului un model de comportament eficient cu fratele sau sora este a părintelui. La fel, părinții pot învăța copii cum să se împartă cu lucrurile preferate cu frații, acest lucru devenind o valoare pentru copii. Și nu în ultimul rînd, părinții oferind atenție egală copiilor, minimizează șansele pentru o eventuală aparinție a unui conflict.
Mai jos, sunt cîteva sugestii pentru o relație de succes între frați.
Este recomandat ca părinții să transmită copiilor avantajele faptului de a avea o soră sau frate. Astfel copilul va înțelege și va aprecia că va avea lîngă el un prieten de joacă.
Părinții sunt tot timpul un model pentru copii. Din acest motiv, relația dintre părinți trebuie să dirijeze copilul cum să se comporte cu cei din jur, inclusiv și cu frații.
Copiii au nevoie de explicații. De exemplu, ei nu înțeleg, de ce fratele mai mare are voie să iasă afară și să stea pînă mai tîrziu. De aceea, părinții trebuie să explice printr-o modalitate simplă, care sunt diferențele de vîrstă și ce beneficii are copilul la vîrsta la care se află.
Toți copiii în familie trebuie să beneficieze de atenție egală. Uneori părinții, au tendința să aprecieze mai mult calitățile unui copil decît al fratelui și astfel tind să fie mai empatici cu el, să se apropie și să aibă o grijă mai mare. În așa mod se pot naște ”favoriții”. Copiii trebuie să fie încurajați în mod egal și stimulați în aceeași măsură. Astfel, se va diminua rivalitatea între frați.
Este recomandabil faptul de a evita comparațiile între frați și etichetarea acestora. Fiecare copil este individual. Fiecare copil este personalitate. Este normal ca ei să aibă calități diferite. Un copil poate să se descurce mai bine în spațiu și celălalt nu. Uneori un copil este mai răbdător la anumite sarcini îndelungate, iar altul nu.
Sursa: www.consult-parinti.md