A economisi bani - visul multora, dar nu toată lumea poate. Există întotdeauna un număr de motive pentru a începe să economisiți „mîine", iar apoi și luna viitoare. Iată unele linii directoare simple, care vă vor ajuta să faceți acest pas chiar azi.
Stabiliți un obiectiv pentru dv
Pentru a afla cum să economisiți bani, trebuie să înțeleageți: de ce, de fapt, aveți nevoie de a face economii. Dacă doar pentru „zile negre" – aceasta nu va fi motivațional! Fiecarei persoane i se întîmplă deseori să aibă cheltuieli neprevăzute, acest lucru poate explica inactivitatea economiilor. Este recomandabil, dar și necesar, să vă concentrați atenția pe ceva anume - o mașină nouă, laptop, apartament, etc. Dacă în fața dv stă o idee clară de ce ați vrea să economisiți bani, atunci acest lucru va crea un stimulent pentru dv și vă va bucura chiar.
Setați intervalul de timp
Odată ce ați ales obiectul economiilor dv, este necesar să setați intervalul de timp în care ve-ți putea aduna suma necesară. Desigur, nu uitați să luați în considerare posibilitățile. Economisiți pentru o mașină? Excelent – fixați-vă un plan nu doar pentru a economisi pentru ea, ci să faceți acest lucru, de exemplu, timp de exact un an. De altfel, munca dv poate fi în zadar – de aceasta dată eu nu am de gînd să amîn nimic, pentru că am urgent nevoie să cumpăr o imprimantă pentru calculator!
Contăm pe suma acumulată
Bazîndu-vă pe valoarea obiectului-scop și termenul acordat pentru acumulare, este necesar să calculați suma exactă pe care e nevoie să o puneți de-o parte pentru o anumită perioadă de timp (zi, săptămînă, lună). De exemplu, doriți să economisiți timp de un an pentru un calculator nou în valoare de 12.000 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună trebuie să puneți de-o parte 1000 de lei. Credeți că nu ve-ți putea economisi această sumă? În acest caz, măriți perioada de timp și recalculați. Matematica simplă favorizează acumularea de bani.
Stabilim prioritățile
Ce este mai important pentru dv - un televizor nou sau o consolă de jocuri? La ce va trebui să renunțați. În caz contrar, nu v-ar fi îngrijorat problema cum să acumulați bani. Calculați-vă nevoile și oportunitățile și evidențiați numai scopul principal.
Reducerea cheltuielilor
Această condiție rezultă direct din cea anterioară. În scopul de a pune ceva de-o parte pentru timpul apropiat, este necesar să reduceți cheltuielile – în perioada curentă. Există multe reguli de economisire a banilor. Alege elementele cele mai dubioase a cheltuielilor și tăiați din ele fără milă. De exemplu, sămergeți la un club de noapte în fiecare săptămînă - e foarte distractiv, dar din moment ce începeți să acumulați bani, poate ar trebui să vă petreceți timpul acasă mai des? Și bani ve-ți economisi și ve-ți fi mai sănătoși.
Executați un plan de bugete și purcedeți la numărare
Acest sfat este util nu doar pentru depozitare. Dacă ve-ți vedea clar estimările privind veniturile și cheltuielile, plus bugetul - vă va fi mult mai ușor să aflați cum să economisiți bani. De asemenea, cu un buget clar, de exemplu, pentru o săptămînă sau o lună, nu vă va fi la fel de ușor să cheltuiți 2000 de lei pe noapte într-un restaurant scump din orașul dv.
Renunțați complet la cărțile de credit
Unu - la împrumuturile contractate pe baza acestor carduri, de obicei, se plătesc rate ale dobînzii ridicate. Doi - avînd în mînă cardul în loc de cash ve-ți fi tentați să cheltuiți mai mult decît ați plănuit. Banii cash oferă mult mai mult o idee despre valoarea lor, mai degrabă decît o bucată de plastic. Cel puțin datorită faptului că banii sunt tangibili.
Să învățați să economisiți bani, nu este așa de dificil pe cît pare. Principalul este să vă doriți și să vă găsiți o motivație.