În ultima perioadă, auzim tot mai des despre copii care au fost abuzați. Aceste întâmplări tragice îi îngrijorează pe părinți și îi face să se gândească la cum ar putea să-și protejeze micuții de abuzatori. Această misiune devine din ce în ce mai dificilă odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale și cu accesul la Internet. Totuși, există anumite indicii care ar putea să-i ajute pe părinți să-și dea seama că lângă copilul lor se află un pedofil.

Definiția pedofilului

Un pedofil este un adult sau un adolescent (de obicei de 16 ani sau mai mare), care are o atracție erotică/sexuală față de copii (de la bebeluşi până la copii cu vârsta de până la 13 ani). O persoană trebuie să aibă cel puțin 16 ani şi să fie cu cel puțin cinci ani mai mare decât copilul molestat, pentru ca atracția să fie diagnosticată drept pedofilie.

De obicei, sunt bărbați, dar pot fi și femei și pot proveni din orice pătură socială, de aceea identificarea lor nu e uşoară. De foarte multe ori se întâmplă că acești oameni creează aparența unui cetățean-model (poate avea o familie, e încadrat în câmpul muncii, poate avea animale de companie, poate fi sociabil etc.)

Iată câteva semne care te pot ajuta să recunoști un pedofil:

- Se înțelege mai bine cu copiii decât cu adulții. Socializează cu puțini adulți, cu excepția cazului în care sunt pedofili.
- Vorbeşte despre copii în acelaşi mod în care cineva ar vorbi despre un partener adult.
- De cele mai multe ori, preferă copiii dintr-o anumită grupă de vârstă. 
- Îşi poate alege meserii în care poate lucra cu copiii ca să poată stea cât mai mult în preajma lor, fără să trezească suspiciuni: instructor de înot, profesor de sport, de dans, de gimnastică, antrenor, babysitter, supraveghetor etc.
- De obicei, nu este violent şi nu are alte probleme cu legea.

Odată ce toate aceste indicii sunt destul de generale, este extrem de dificil să identifici un pedofil. Din acest motiv, cea mai bună soluție pentru a-ți proteja copiii este ca părinții să fie foarte prudenți la ce li se întâmplă copiilor lor, să fii implicați și să comunice foarte mult cu ei.

Cum poți să-ți protejezi copiii?

- Vorbește cu ai tăi copii. Explică-le să nu vorbească și cel mai important, să nu plece cu oameni necunoscuți. E foarte important să le lămuriți și de ce. O interzicere neargumentată are, mai degrabă un efect invers. Bineînțeles că trebuie să ții cont și de particularitățile de vârstă a copilului.
- Învață-ți copilul că unele gesturi sau atingeri sunt bune, iar altele sunt total nepotrivite.
- Învață-ți copilul că nimeni nu are voie să-l atingă în zonele intime sau să-l sărute. În caz că cineva încearcă acest lucru, spune-i să se opună, să părăsească imediat încăperea respectivă şi să îți povestească despre acel lucru.
- De cele mai multe ori, un pedofil va încerca să câștige, în timp, încrederea celui mic. Îi poate oferi cadouri, îi poate da voie să se joace cu animalul lui de companie, îi poate da dulciuri etc. 
Fii cât mai implicat în viața copilului tău. Întreabă-l despre ce a făcut toată ziua, ce i a întâmplat interesant, ce jocuri a jucat, ce a văzut, cum se simte, la ce visează etc.
Pedofilii caută copii care sunt vulnerabili, care nu au sprijin emoțional sau nu primesc suficientă atenție acasă. 
- Fii prezent şi atent la locurile de joacă, la activitățile speciale (cursuri de înot, dans), în excursii etc.
- Nu lăsa copilul cu adulți pe care nu îi cunoşti foarte bine. Chiar şi prietenii de familie, concubinii sau rudele pot reprezenta o amenințare. Trebuie să fii cât mai prezent.
- Monitorizează cât poți de atent activitatea în mediul online a copilului tău.
Aici îl pândesc cele mai mari pericole. Vorbeşte deschis despre orice cu el, câştigă-i încrederea, astfel încât să nu se ferească de tine şi să-ți ascundă lucruri. E foarte important să înțeleagă de ce faci asta și să nu creadă că îl privezi de libertate.
- Dacă observi schimbări în comportamentul copilului tău, urmăreşte-l cu atenție, pentru a afla cauza.