A fi mamă este o responsabilitate pe cât de grea, pe atât de plăcută. Probabil, fiecare mamă și-ar dori să poată să aibă grijă de micuțul său 24/24, dar totodată, să reușească să se odihnească, să-și dezvolte cariera și să investească în sine. 


Odată ce nu sunt dotate cu puteri supranaturale, cele mai multe mămici sunt nevoite să apeleze la serviciile unei bone, atunci când trebuie să se întoarcă la muncă sau au nevoie de timp pentru sine. Anume atunci apare întrebarea cum să aleagă o bonă potrivită, cu care copilul să se simtă în siguranță, iar mama să fie liniștită.

Primul gând care îți poate trece prin minte este să apelezi la rude, prieteni sau persoane apropiate familiei. Pare a fi o idee bună, pentru că vei alege o persoană în care, cu siguranță, ai încredere. Totuși, există și cealaltă parte a monedei - e posibil să nu ai autoritate în fața acelei persoane. Din respect sau din rușine, vei evita să-i spui despre anumite nemulțumiri ale tale, iar cel care va avea de suferit e micuțul tău.
Iată câteva sfaturi pentru a găsi bona perfectă:

Fii sinceră cu tine însăți!
Înainte de a căuta o bonă, trebuie să stabilești exact care sunt așteptările tale de la o altă persoană care îți va educa și crește copilul. Tot atât d eimportant este să vorbești cu soțul sau partenerul tău și să stabiliți împreună propriile criterii de alegere a bonei, cerințele pe care le aveți, dar și ce puteți oferi (vârstă, studii, situație familială, stare civilă, stare de sănătate, salariu, distanța dintre casa ei și casa voastră, programul de muncă, drepturile și obligațiunile bonei, respectarea normelor de igienă personală, „viciile” acceptate și neacceptate etc.)

Iată câteva dintre calitățile pe care ar trebui să le aibă o bonă ideală:
• să aibă un spirit de observație bine dezvoltat și atenție distributivă;
• să posede un vocabular bogat cu respectarea normelor gramaticale; 
• să fie o persoană comunicabilă și pozitivă; 
• să aibă o capacitate de memorare rapidă;
• să fie motivată, în primul rând, de dorința de a lucra cu copiii și numai apoi, de salariu sau alte drepturi;
• să poată lua rapid decizii, mai ales în situațiile critice: când copilul s-a lovit, a căzut, se simte rău etc. 
• să fie creativă și să aibă o imaginație bogată, să găsească limbaj comun cu copilul și să caute metode eficiente pentru a-l convinge pe copil să mănânce sau să doarmă.

Interviul cu bona

Pentru a o cunoaște mai bine pe bonă, îii puteți adresa câteva întrebări precum:
• Ce ați face dacă copilul nu vrea să doarmă la amiază sau nu vrea să mănânce  un anumit fel de mâncare?
• Care credeți că este programul unui copil de un an (sau orice altă vârstă, în funcție de vârta copilului vostru)?
• Cum reacționați dacă lovește alți copii, nu vă ascultă sau fuge de dumneavoastră?

De asemenea, puteți stabili o perioadă de probă, pe parcursul căreia să observați comportamentul și reacțiile bonei și să hotărâți dacă ea e perosana potrivită sau nu.
Ulterior, poți, din când în când, să mergi în parc, fără să știe bona, să vezi cum se poartă cu copilul tău sau să vii într-o zi mai devreme de la serviciu. Totuși, nu cere prea mult de la un singur om, să nu-l umileșyi sau jignești doar pentru că-l plătești!

Ține minte!
E foarte important să fii atentă și la reacțiile copilului tău. dacă vârta micuțului tău îți permite, vorbește cu el, dacă-i place să petreacă timpul cu bona, ce-i place și ce-l nemulțumește etc.
Totodată, nu neglija comunicarea cu bona, vorbește cu ea orice detaliu care te interesează, orice nemulțumire, laud-o dacă e cazul.
E de dorit să nu schimbi des bona pentru că, de obicei, copiii se atașeasă de bonă și suferă când ea pleacă.