Hainele colorate au tendința să se decoloreze după câteva spălări. Iar hainele decolorate ar trebui să lipsească din garderoba oricărei femei care ține la imaginea ei. Și nu ai nevoie de cine știe ce soluții scumpe ca să menții culorile hainelor ca la început. Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi.

Ține cont de culorile hainelor!

Regula de bază știută de toată lumea spune că este bine să speli hainele colorate în funcție de culorile lor. Spre exemplu, hainele negre, albastre, maro și gri pot fi spălate împreună, dar nu adăuga niciodată printre ele haine mov, roșii sau portocalii. Ține cont de gama culorilor și nu le amesteca. Iar hainele crem ar trebui spălate doar cu cele albe.

Atenție ce și cât detergent folosești!

Poate că tu nu folosești clor sau alți înălbitori, dar majoritatea detergenților din comerț conțin substanțe care albesc rufele, pentru a scoate petele și pentru a fi mai eficienți. Citește cu atenție eticheta detergentului tău obișnuit și, dacă găsești termeni precum hidrogen peroxid, perborat de sodiu sau clor, atunci el este de vină. Din cauza lui, bluzele și pantalonii tăi sunt tot mai decolorați de la o spălare la alta.

Caută în comerț un detergent mai blând, fără înălbitori, special conceput pentru hainele colorate și ar fi indicat să îl cumperi în formă lichidă, pentru a folosi cât mai puțin la spălat. Și nu adăuga niciodată mai mult detergent decât este necesar, pentru că oricum sunt suficient de concentrați pentru a spăla și degresa bine orice fel de haină.

Sarea și oțetul, bune și la spălat!

Cel mai vechi și eficient conservant din lume, sarea este bună și pentru culorile hainelor tale. La prima spălare a unor tricouri sau pantaloni în culori vii și frumoase folosește puțin detergent și adaugă o linguriță de sare direct în cuva mașinii. Dacă știi că anumite haine viu colorate se pot decolora puternic de la prima spălare, mai bine le speli de mână cu puțin săpun lichid și le clătești de câteva ori în apă cu sare și apoi în apă simplă. La fel de bine poți folosi câteva linguri de oțet, mai ales pentru hainele negre, albastre sau mov, care se decolorează mult mai ușor decât cele în culori deschise.

Atenție la temperatură!

Hainele de calitate au etichete pe care este de obicei indicată și temperatura maximă de spălare. Dar, având în vedere că detergenții de azi degresează și curăță foarte bine și în apă rece, nu este nevoie să speli hainele colorate la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius. Dacă sunt pătate cu ulei și grăsimi, tratează petele separat și apoi spală aceste haine la mașină.    

Întoarce hainele pe dos!

Blugii în mod special este bine să îi speli pe dos, de asemenea puloverele, indiferent de materialul din care sunt făcute. De asemenea, dacă usuci rufele la soare, este bine să le usuci întoarse pe dos, dacă sunt noi și au culori strălucitoare. Soarele decolorează, de aceea este mult mai bine să le usuci la umbră.