Nu este un secret pentru nimeni că toate lucrurile bune vin atunci cînd te aștepți mai puțin. Așa se întîmplă și cu sarcina: în cele mai multe cazuri, cele două benzi la testul de sarcină - sunt o surpriză plăcută. Dar, această surpriză placută necesită responsabilitate și angajament. Deci, viitoare mămici, imediat după ce îl ve-ți informa pe viitorul tătic despre această veste îmbucurătoare, începeți să vă gîndiți unde și cum trebuie să vă înregistrați la medic.
În țara noastră, și nu numai, multora le este mai plăcut să meargă la consultație doar la ai „lor” specialiști, deja testați. Este de înțeles, deoarece cu toții ne dorim tot ce e mai bun. Cu toate acestea, înregistrarea se face doar la clinica. Aceasta este ordinea. Inregistrarea la clinică trebuie făcută cel mai bine pînă la 10-12 săptămîni, deoarece există unele investigații importante care e nevoie să fie făcute la acest termen Înregistrarea se face conform vizei de reședință, lucru pentru care ar trebui să luați legătura cu medicul dv de familie.
De ce anume așa? Deoarece doar medicul de familie vă poate oferi o carte sa, în conformitate cu care ve-ți trece toate examenele, analizele și ve-ți merge cu ea la spital. Purtați-o, vă va fi de folos de foarte multe ori. Mai mult decît atît, numai în prezența cărții ginecologul vă va face extrasul pentru concediul medical la a treizecea săptămînă de sarcină, atunci cînd va fi timpul să vă luați concediu de maternitate.
La prima vizită la medic, acesta vă va face un scurt istoric al bolilor, dacă suferiți de boli cronice, dacă ați suferit operații, dacă suteți o fire alergică și cum au decurs sarcinile anterioare. Înregistrarea sarcinii la medic nu este acel caz cînd trebuie să ascundeți numărul de avorturi făcute și cel de avorturi spontane.
Fiecare detaliu este important pentru observații calitative ale sarcinii.
Înregistrîndu-vă la clinică de pe sector, nu înseamnă că trebuie să renunțați la medicii "dv", aveți posibilitatea să treci examenele și consultațiile la ei, trebuie doar să duceți copii ale rapoartelor medicale medicului de familie.
Din momentul în care ați fost înregistrată, toate examenele medicale în mod oficial sunt gratuite pentru dv, inclusiv polița de asigurare medicală, în cazul în care nu ați beneficiat de una. Și toate pentru că gravida, din punct de vedere legal, primește polița gratuit. Cu toate acestea, rețineți că după 42 de zile după naștere, polița de asigurare medicală devine invalidă.
Vreau separat să vă vorbesc despre analize și examene. Ele sunt planificate și nu ar trebui să fie ratate. Trebuie să înțelegeți că acest lucru nu este un capriciu al Ministerului Sănătății, ci o necesitate. Desigur, în cozi la policlinici puțini oameni doresc să stea, dar vă poate calma faptul că femeilor însărcinate și copiilor le sunt destinate zile separate - marți și joi. Deja nu ve-ți spune, „Lasă-mă să trec fără rînd, eu sunt însărcinată!" – atunci sunt toți egali. Astfel încît înarmați-vă cu răbdare și gîndiți-vă că aceasta este necesară pentru sănătatea copilului dumneavoastră.
Asigurați-vă că faceți măcar o vizită cabinetului de USG. De-a lungul sarcinii este necesar pentru a trece de trei ori USG-ul – în primele 12-13 săptămîni + 6 zile, în următoarele 18-21 săptămîni și peste 30 de săptămîni cu Doppler.
Da, și mai mult. Venind la clinică pentru prima dată, în scopul de a vă înregistra, luați cu dv cartea de identitate - poate fi utilă.
O sarcină luminoasă, relaxantă și lipsită de griji. Aveți grijă de dv și de sănătatea viitorului copil!