Apariția unui copil înseamnă o experiență cu totul și cu totul nouă, deopotrivă provocatoare. Schimbările din rutina zilnică îi pot afecta serios pe ambii parteneri. În calitate de părinți, aceștia sunt mai predispuși să declanșeze certurile după naștere.
De cele mai multe ori, certurile după naștere apar din nimicuri, dar este important să știi ce le declanșează. Sunt câteva cauze pe care este bine să le știi, ca să aplanezi ușor conflictele. Mai bine să ai alte așteptări decât să fii dezamăgit de reacțiile partenerului.
Modul cum se împart responsabilitățile
Venirea pe lume a unui bebeluș înseamnă și mai multă muncă pentru părinți. Dacă împărțirea sarcinilor ar fi echitabilă, probabil că certurile ar fi mai blânde sau ar dispărea, însă realitatea arată că unul din părinți este mai privilegiat decât celălalt. Vorbim, în multe cazuri, despre el, care invocă adesea serviciul obositor, de unde provin banii pentru scutece, mâncare și tot ce este necesar pentru ca bebelușul să crească sănătos și armonios. Soluție: Prin comunicare, pe un ton calm și fără tentative de victimizare, se pot rezolva conflictele, iar sarcinile se pot împarți cât de cât avantajos pentru amândoi.
Diferențele de educație
Pentru că suntem diferiți, acceptă că partenerul tău de viață va adopta un alt stil pentru educația copilului. Îți dăm cel mai simplu exemplu: cel mic cade și începe să plângă tare. Femeia, cuprinsă de milă și teamă, va dori să-l ridice și să-i aline suferința strângându-l puternic în brațe. El, pentru că vrea să aibă un copil puternic, îi va spune ferm să se ridice și să nu-și facă probleme, pentru că totul va fi bine. Bineînțeles că niciunul nu vrea răul celui mic, dimpotrivă, dar reacțiile sunt diferite.
Cum este tratată boala copilului
În majoritatea familiilor, când un copil se îmbolnăvește, unul din părinți preferă să aștepte să vadă cum evoluează boala înainte să îi administreze celui mic pastile și siropuri. Celălalt, în schimb, se stresează peste măsură, face programare la medic și îi dă conștiincios toate preparatele medicamentoase recomandate. Mai mult, îl acuză pe partener că nu se implică suficient când vine vorba de sănătatea copilului.
Lipsa contactelor sexuale generează certurile după naștere
Potrivit experților, un cuplu își reia viața sexuală de dinainte de naștere după aproximativ 1 an după naștere. Deși fizic se poate și mai devreme, psihic, femeia are nevoie de ceva mai mult timp să-și revină. Cum bărbatul întâmpină dificultăți să-și întelegă partenera, apar discuții, uneori chiar aprinse pe acest subiect.