Când bebelușul scapă suzeta, mamele o iau de jos, o spală, o șterg de un șervețel sau o bagă în gură înainte de a le-o da înapoi micuților. Este o practică familiară pentru multe mame.
Se poate ca ultima opțiune să nu vi se pară potrivită, însă un nou studiu a demonstrat că această practică întreprinsă de mame ar putea contribui la prevenirea alergiilor în cazul copiilor mici. Responsabile pentru acest beneficiu sunt chiar bacteriile din gura mamei.
Studiul prezentat la American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) a demonstrat că bebelușii cărora mamele obișnuiau să le „curețe” suzetele trecându-le prin gura lor aveau mai puține alergii decât sugarii ai căror mame sterilizau sau spălau mereu suzetele.
În momentul în care mama ia suzeta de jos și o bagă în gură înainte de a o da copilului nu o curăță, ci o expune tuturor bacteriilor pe care le are în gură. Se pare că tocmai această expunere poate contribui la întărirea sistemului imunitar al copilului.
„Am descoperit că, copiii ai căror mame le băgau în gură suzetele aveau nivelul IGE (Immunoglubin E) mai scăzut.
Corpul produce anticorpi, IGE, când sistemul imunitar reacționează la un alergen, ceea ce poate provoca o reacție alergică, cu cât nivelul IGE-ului e mai ridicat, cu atât riscul de a dezvolta alergii, inclusiv astm, este mai mare.”, a declarat Dr. Eliane Abou-Jaoude, liderul studiului.
Studiul a avut ca eșantion 128 de mame, al căror comportament a fost urmărit pe o perioadă de 18 luni. Dintre acestea, 58% au spus că micuții lor folosesc suzeta. 4% dintre respondente au declarat că obișnuiesc să curețe mereu suzeta copilului prin sterilizare, 72% prin spălare și 12% obișnuiesc să o treacă prin propria gură înainte de a le-o oferi copiilor.
Doar 9 bebeluși implicați în studiu aveau mame care obișnuiau să bage suzetele în gură înainte de a le-o oferi, însă acești copii aveau nivelurile IgE-urilor mult mai scăzute decât a celorlaltor copii, în jurul vârstei de 10 luni. Tații nu au fost implicați în studiu.
Rezultatele studiului sunt provizorii, cercetătorii notând faptul că perioada de desfășurare a studiului, de 18 luni, a fost una scurtă și că ar putea exista și alți factori care să fi contribuit la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
„Ce e foarte important pentru părinți e să realizeze că acest studiu nu este unul cauză-efect. Nu înseamnă că dacă sugi suzeta copilului, îl scapi de alergii. Studiul sugerează că expunerea copilului la microbii din salivă poate influența dezvoltarea sistemului imunitar”, a adăugat Abo-Jaoude pentru CNN.
În concluzie, studiul a demonstrat că expunerea copilului la anumite bacterii îi poate întări sistemul imunitar și poate preveni apariția anumitor alergii sau a astmului. Până la urmă unele bacterii pot să-i facă micuțului mai mult bine decât rău.
Bineînțeles că mamele nu trebuie să renunțe la spălat și sterilizat suzetele doar pentru că un studiu a ajuns la anumite concluzii, însă este bine să se știe că anumite bacterii nu sunt atât de dăunătoare pentru copil și că dezvoltarea sistemului imunitar se face tocmai prin această expunere la microbi.
Copilul ținut într-un „glob de cristal”, într-o casă dezinfectată de câteva ori pe zi nu va avea un sistem imunitar la fel de bine dezvoltat ca un copil care a luat contact cu bacteriile și microbii. Un copil nu înseamnă ducerea curățeniei la extrem, dar nici locuirea în mizerie.