Nimic nu vă pregătește pentru cel mai frumos, dar și solicitant rol din lume: cel de părinte. Nici cursurile de parenting, nici sfaturile rudelor, recomandările de pe grupurile de părinți sau cărțile în domeniu nu vă dau vreo rețetă universal valabilă. Motivul? Nici nu există una anume, iar ceea ce se potrivește unei familii și unui copil se poate dovedi total ineficient în cazul alteia.

Așa că nu vă pierdeți entuziasmul, trăiți racordați la prezent, bucurați-vă de perioada în care încă mai sunteți doi, aveți grijă de relația voastră mai mult, mai ales că în timpul sarcinii, partenera poate deveni mult mai sensibilă și mai irascibilă. Imortalizați momentele și evoluția sarcinii în cât mai multe fotografii pe care să i le arătați celui mic peste ani. Nu vă îngrijorați de noul rol, mai ales dacă pregătiți din timp totul ca la carte.

Camera copilului

Oricât de mult ați fi tentați să nu pierdeți nicio secundă separați de bebeluș, e important ca acesta să aibă o cameră a lui, o încăpere în care să se afle toate lucrurile și jucăriile, dar și pătuțul, masa de înfășat și schimbat scutece, dulapul cu hăinuțe. Puteți opta pentru o variantă neutră, indiferent de sexul bebelușului, mai ales dacă nu excludeți posibilitatea ca pe viitor de a vă mări familia. Puteți opta pentru mobilier bej sau gri deschis și un pătuț alb.

E recomandat să dați din timp cu un strat proaspăt de vopsea nontoxică, să aplicați un tapet colorat și stickere pe pereți. Dacă alegeți să zugrăviți camera, realizați acest proces cu cel puțin o lună înainte de venirea noului locatar. Puteți să pictați chiar voi personaje din desene animate sau să apelați la un specialist. Important e ca încăperea să fie luminoasă și veselă. Există foarte multe tutoriale pe internet în această privință, cu sfaturi și trucuri care-i pot ajuta și mulțumi chiar și pe cei mai exigenți și neîndemânatici. Dacă sunteți adepții simplității, alegeți măcar draperiile și lenjeria pentru pătuț în culori vii, cu imprimeuri adecvate unui bebeluș.

Mașina familiei

Nu așteptați până când copilul se naște pentru a cumpăra o mașină spațioasă, sigură și rezistentă. Veți avea nevoie de spațiu suficient pentru scaunul bebelușului și multe alte obiecte la care acum nici nu v-ați putea gândi. Important e ca autovehiculul să fie unul în stare perfectă de funcționare și să fie încăpător.

Mulți aleg să își schimbe mașina atunci când sunt pe cale de a deveni părinți a doua oară, dar e mai bine să faci această investiție din timp, mai ales că veți avea tendința, ca părinți începători, să luați „casa în spinare” atunci când veți pleca în vacanță. Trebuie să vă asigurați că în portbagaj intră fără probleme un cărucior, un scăunel de masă și un pat pliant. Ideal ar fi să alegeți un model care este înalt pe interior, astfel încât să puteți transporta biciclete, de exemplu, chiar și fără să demontați roata din față. Cert e că până atunci e cale lungă, dar în viitorul apropiat veți avea de pus în portbagaj pungi mari de scutece, sterilizator de biberoane, jucării și alte acareturi necesare unui nou-născut, mai ales dacă plecați din localitate.

Important e să vă păstrați calmul, să evitați să-i întrebați pe cei din jur cum să procedați și să nu vă faceți prea multe proiecții în legătură cu perioada imediat următoare. Dacă aveți o pisică sau un câine, nu vă grăbiți să îl duceți la țară, un copil poate crește și alături de un prieten necuvântător, ba chiar dobândește de mic abilități de relaționare, empatie și responsabilizare. Încercați să nu vă impuneți standarde irealizabile; nu există perfecțiune nici măcar atunci când ajungi să iubești o ființă dinainte să vină pe lume.