Bronzul e frumos, dar nu e sănătos. Cu atât mai mult pentru copii. Arsurile solare sunt de multe ori trecute cu vederea de către părinți, însă ele sunt primele care sensibilizează pielea. Există o memorie la nivel tegumentar, de aceea odată arsă, pielea rămâne sensibilă și predispusă la afecțiuni mai grave. Cum protejăm corect pielea celor mici în vacanță? Iată câteva sfaturi de la medicii specialiști pediatri!
Problemele cauzate de piele se pot preveni printr-o expunere la soare controlată. O expunere matinală nu poate face decât bine. Ne luăm doza de vitamina D și profităm și de aerosolii atât de sănătoși.
Specialiștii spun că cea mai bună perioadă pentru o plimbare pe malul mării este dimineața, până la 9.30 – 10.00. După această oră, crema cu factor de protecție 50, în cazul copiilor, este obligatorie.
La fel de eficiente sunt și hainele cu protecție UV inclusă. Este bine de știut că hainele din fibre naturale nu oferă protecție solară, de aceea, de preferat sunt cele sintetice, dar cu protecție inclusă.
Umbrela de soare și cerul înnorat nu oferă protecție UV. Norul nu are filtru UV, de aceea, o zi cu un confort termic bun și un cer înnorat poate fi la fel de periculoasă ca una însorită!
O protecție completă înseamnă și ochelari de soare. Copiii cu ochi sensibili și, mai ales, copiii cu ochi deschiși la culoare, au nevoie de ochelari de protecție.
Plajă se poate face și seara, după ora 18.00, când razele sunt din ce în ce mai slabe și pericolul este mai mic.
Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în zilele călduroase de vară. Copiii au nevoie de mai multe lichide decât de obicei, așadar oferiți-le des apă. Copiii alăptați vor cere mai des sân, tocmai pentru că au nevoie de mai multe lichide. Nu au nevoie suplimentară de apă.