Cititul este o activitate cu care ar trebui sa-ți obișnuiești copilul încă din primul an de viață. Legătura care se formează între tine și copilul tău este una minunată. Citindu-i, vei reuși să îl obișnuiești cu sunetele și ritmurile vorbirii, care sunt esențiale pentru dezvoltarea limbajului. Studiile au mai arătat că, dacă îi vei citi, frecvent și de la o vârstă fragedă, copilului tău, acesta va avea un vocabular mult mai dezvoltat. Este atât de ușor să alegi cărțile potrivite pentru copilul tău, toate librăriile au acum secțiuni pentru diferite categorii de vârstă.
Primul an de viață
Până la 6 luni, vederea copilului tău încă se dezvoltă, așa că alege cărți cu poze evidențiate și colorate. De asemenea, ia în considerare cărțile cu obiecte interactive, cum ar fi păpuși, oglinzi sau pagini cu obiecte care pot fi scoase în relief. Scopul cititului la această vârstă nu este ca bebelușul să înțeleagă ceea ce îi citești, ci ca să se obișnuiască cu sunetele limbii, să fie introdus în varietatea de emoții care există. În acest scop, poți să citești cu diferite intonații, pentru a sugera diferite stări, și să gesticulezi în funcție de acestea.
De la 6 până la 12 luni, bebelușii încep deja să înțeleagă multe cuvinte pe care i le spui. Cele mai semnificative cuvinte sunt cele care desemneaza persoane și obiecte cu care intră în contact în fiecare zi. Poți să arăți spre imagini de care pare interesat și să le numești. Vei vedea că va încerca să facă și el același lucru, chiar dacă va fi un simplu gângurit. Această „conversație” îl va ajuta șă învețe modul în care se derulează una.
1-2 ani
Acum poți să introduci cărți care au câteva fraze pe pagină. Foarte important este să interpretezi cât de bine poți ceea ce citești; de exemplu, dacă citești despre animele, nu te sfii să le imiți. Această mică scenetă va fi foarte interesantă și amuzantă pentru micuțul tău. Mai devreme sau mai tarziu, o să-ți răspundă prin aceleași sunete, iar acesta va fi momentul când va putea participa și el și îl vei putea pune întrebări precum „Unde este câinele?” sau „Cum face albina?”. Spre sfârșitul acestei perioade va începe deja să recunoască lecturile familiare, iar pe unele le va îndrăgi mai mult decât pe altele.
2-3 ani
Este timpul pentru povestioare și texte mai dezvoltate. Copilul tău va putea să facă conexiuni între poze și textul citit de tine. Fii pregătit să îi citești aceeași carte din nou și din nou, pentru că va avea o carte preferată! Poți să îi pui întrebări despre ceea ce se întâmplă în poveste și să faci conexiuni cu întâmplări din viața reală.
De la 3 ani în sus
Copilul tău va putea să dea paginile de unul singur. Poate asculta povești mai lungi pe care poate să le povestească cu propriile cuvinte. De asemenea, va putea să recunoască cifre și litere, ceea ce înseamnă că este pregătit să învețe mai mult.
Sursa: Mamaplus.MD