În Norvegia și în alte țări nordice bebelușii își fac somnul de prânz afară, în cărucioare. Bineînțeles, acestea sunt păstrate calde și confortabile, cu saci de dormit și paturi groase. Chiar acum câteva zile, o grădiniță din Quebec a postat despre cum obișnuiesc ei să culce copiii la ora de prânz, adică afară, în curtea grădiniței. Poza a luat mii de share-uri și a ajuns și pe la noi, pornind discuții pro și contra pe grupurile de mame.

Majoritatea părinților nordici aleg să își pună bebelușul sau copilul să doarmă afară, chiar dacă este îngheț. Pentru ei face parte din rutina de zi cu zi. Indiferent că sunt 0 sau -5 grade Celsius, este ceva foarte normal să vezi copii lăsați afară de părinți pentru a dormi în cărucior. Aceștia preferă să înlocuiască dormitorul cu balconul sau grădina din spate. Sau în fața restaurantelor, de ce nu?!

mamaplus

Dacă te vei plimba iarna prin Stockholm, vei vedea cărucioare aliniate în afara cafenelelor, în timp ce părinții își servesc ceaiul în interior. Este obișnuit să vezi rânduri de cărucioare aliniate în zăpadă la somn, cu copii dormind înăuntru.

În zilele noastre, majoritatea grădinițelor din Suedia pun copiii să își facă somnul de prânz afară, ca să își crească imunitatea și să se odihnească mai bine. În majoritatea școlilor preșcolare din Suedia și Canada, toți copiii dorm afară până la vârsta de trei ani. Dacă ziua este foarte rece, cărucioarele se acoperă și cu mai multe pături.

mamaplus

Teoria din spatele somnului în aer liber este că, dacă expui copiii la aer proaspăt, fie vara, fie iarna, au mai puține șanse să prindă răceli sau să tușească și, a petrece o zi întreagă într-o cameră cu alți 25 de copii nu le face deloc bine.

În țările nordice, de-a lungul anilor, s-a dovedit prin sondaje repetate că somnul în aer liber este mai adânc și mai odihnitor. Studiile au dovedit că bebelușii au dormit mai mult în aer liber decât în ​​interior. În timp ce un pui de somn în interior a durat între o oră și două ore, cel în aer liber a durat de la 1,5 la 3 ore.

Restricționarea mișcărilor prin îmbrăcăminte ar putea crește durata somnului, iar un mediu rece face posibilă înfășurarea fără supraîncălzire. Acolo unde acest lucru este considerat un obicei absolut normal, părinții își scot copiii chiar și la -20 grade Celsius dar cea mai recomandată temperatură pentru somn în aer liber este de -5 C.

De ce copiii care dorm afară ajung să prindă mai puține răceli și episoade de tuse?

Deși vremea poate fi rece, este foarte importantă îmbrăcămintea, se recomandă lâna ca material cel mai apropiat de corp, haine călduroase și neapărat un sac de dormit cald. Există și o zicală suedeză care zice: nu vremea este rea, ci îmbrăcămintea este prost aleasă.

În concluzie, chiar dacă este iarnă, ne putem plimba liniștiți bebelușul pe afară, în cărucior, căci aerul proaspăt nu dăunează niciodată, atât timp cât suntem bine îmbrăcați!