Potrivit psihologilor, fenomenul violenței împotriva femeii există încă la cote alarmante deoarece, în multe familii din Moldova, iar relația bărbat-femeie funcționează ca acum 2000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței.
Specialiştii sunt de părere că unele femei încă mai acceptă să rămână lângă agresor din cauza sărăciei, a lipsei unui loc de muncă sau de teama de a o lua de la zero.
Ce cred bărbaţii despre fenomenul violenţei în familie?
Este întrebarea la care mulţi bărbaţi din Moldova invocă motive bine argumentate. Printre acestea sunt diverse: de la educaţia din comunism la faptul că femeia e bătută de când e moldoveanul. În schimb, specialiştii punctează că violenţa de gen e cauzată de inegalităţile dintre femei şi bărbaţi.
Oleg Pântea are 44 de ani, povesteşte că a trecut prin toate în viaţă, iar violenţa asupra femeii a avea o explicaţie. Bărbatul susţine că fenomenul care este practicat în majoritatea familiilor din ţară este preluat de la părinţi şi bunici, iar în unele situaţii bărbaţii nici nu cunosc cum ar trebui să acţioneze dacă nu cu forţa fizică. Acesta susţine că bătaia nu rezolvă problemele, ci din contra ţi le crează.
Ion Teleuca din satul Olăneşti raionul Căuşeni a încercat să aducă mai multe argumente ceea ce ar însemna un bărbat adevărat, acesta afirmă că cel care ridică mâna l-a soţie este o persoană pierdută.
Unii specialişti afirmă că este mult mai probabil ca o femeie să fie ucisă de propriul partener decât de oricare alt agresor. În încercarea de a stăvili valul de abuzuri conjugale s-au efectuat mai multe studii.
Nu e surprinzător faptul că mulţi dintre bărbaţii care comit abuzuri au crescut, la rândul lor, în familii în care abuzurile erau ceva obişnuit. Pe parcursul anului 2019 organele de drept au constatat că în urma acţiunilor violente peste 550 de femei au devenit victime ale agresorilor. În 92% din cazuri, era vorba despre soții lor.
În ultimii ani au fost operate modificări la Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru această infracțiune dată după cum urmează: muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore sau arest contravenţional de la 7 la 15 zile, iar pentru acte de violenţă fizică, sexuală, psihologică, spirituală sau economică agresorul riscă pedeapsă cu închisoare până la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.Totodată, începând cu 16 martie 2017, Poliția aplică ordinul de restricție de urgență.