Regulile de bază de aranjare a mesei vă vor ajuta la rîndul lor să transformați un mic dejun obișnuit într-o mică sărbătoare. Dacă așteptați oaspeți sau pur și simplu „inima își dorește sărbătoare", atunci sigur vă doriți ca masa de dimineață să arate inteligent, elegant și apetisant. Care este modul corect de a aranja masa pentru micul dejun? Nu este necesar să se utilizeze o față de masă scrobită și veselă din cristal, destul de frumos va fi un set simplu și poziționarea corectă a veselei, și compoziția originală în centrul mesei.
Reguli de bază pentru aranjarea adecvată a mesei pentru micul dejun:
Prima regulă, masa trebuie acoperită cu o pînză, cerințele de bază pentru ea – să fie călcată și extrem de curată (un punct important este combinația de culori de pe fața de masă cu designul general al bucătăriei sau sufrageriei). Cel mai recent, alternativa ce se bucură de popularitate este fîșia subțire de țesătură care se pune pe centru și ocupă treimea centrală a mesei. Runner-ul arată grozav pe mesele de formă pătrată sau dreptunghiulară. În combinație cu runner-ul sunt utilizate șervețelele din stofă puse sub farfurie, în ton sau în armonie cu modelul.
Poziția centrală al aranjamentului o ocupă o farfurie plată mare, pentru bucatele firbinți (pentru ouă, omletă sau bacon). Dacă la mic dejun se va servi terci sau cereale cu lapte, atunci farfuria mare de la mijlocul mesei va servi ca farfurie de bază pentru farfuriea adancă sau pentru castron. La micul dejun, pentru o stare de spirit bună pentru toată ziua, puteți să utilizați farfurii cu imprimeuri vesele.
În continuare vom aranja tacîmurile. La dreapta de la farfurie se va pune cuțitul, cu lama spre farfurie, iar la dreapta de cuțit este se va amplasa lingura și mai la dreapta – cea pentru ceai. Lingurile se pun cu partea laterală convexă în jos. Dacă nu veți avea nevoie de o lingură pentru servit, dar va fi desert, atunci lingura pentru desert poate fi pusă deasupra farfuriei de bază (lingura pentru desert „privește” din dreapta spre mînă). Furculița, în cazul în care aceasta este o necesitate, se pune în partea stângă a farfuriei cu partea concavă în sus. În stânga furculiței se aranjează șervețelul.
În partea dreaptă, pe diagonală de la farfuria de bază - ceașca de cafea cu farfurie și lingură. Spre stînga și puțin mai sus de locul farfuriei de bază se pune platoul pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pîine cu unt și gem. Pe acest platou ar trebui să fie un alt cuțit, suplimentar, cu lama îndreptată spre stînga.
Zahărul se servește într-un recipient special, iar pentru cel cubulețe se dau pensete speciale. În cazul în care pe masă este servit gem sau dulceață, atunci aceastea se toarnă într-un vas special, cu linguri. Lămîia se taie felii și este pusă pe o farfurie, alături de o furculiță specială.
Va „adăuga frumusețe" buchetul din centrul mesei, s-ar părea un fleac, dar, de fapt, florile pe masă vor ajuta la crearea senzației de sărbătoare. Compoziția centrală din centrul mesei poate fi fie în întregime din flori, fie o combinație de legume și fructe. Micul dejun tematic pentru sărbătoare sau pentru ocazii speciale, poate fi decorat cu accesorii potrivite. Aranjamentul mesei de mic dejun în dimineața Zilei Îndrăgostiților va include inimi decorative, decorul culminant al micului dejun aniversar – nu o fotografie în comun, ci un mic dejun completat cu flori proaspete.
Micul dejun elegant la sfîrșit de săptămînă, în multe familii este o tradiție bună, reunește familia și prietenii. În plus, față de plăcerea estetică scopul principal al aranjării mesei - crearea confortului pentru persoane în timpul mesei și stare de spirit bună pentru toți cei prezenți la masă.