Să alegi o dădacă este foarte dificil: pentru a o găsi pe cea potrivită trebuie să treci prin chinurile neîncrederii, dubiilor și suspiciunilor. Dar chiar dacă ați avut noroc, nu este cazul să treceți cu vederea anumite semne îngrijorătoare. În continuare vă prezentăm situațiile în care ar trebui să vă puneți întrebări.

7 semne că este timpul să concediați dădaca

1. Atitudinea copilului față de dădacă s-a schimbat brusc

S-a schimbat într-atât încât toate indiciile directe și indirecte arată că a început să se teamă de ea. Micuțul poate declara deschis că nu vrea să mai vină dădaca. Sau poate întreba, cu frică, dacă va veni astăzi. Există și alte simptome îngrijorătoare. De exemplu, copilul, care de obicei este liniștit și vesel, devine dintr-odată închis în sine, tresare la orice zgomot sau mișcare bruscă sau plânge deseori fără nici un motiv aparent. Sau pe corpul lui apar zgârieturi și vânătăi, iar dădaca le explică prin căzături frecvente și ciudate. Astfel de modificări pot fi legate de faptul că dădaca îl bate pe copil sau aplică pedepse corporale. Pentru început ar trebui să vorbiți deschis cu ea. Și cu micuțul puteți și trebuie să vorbiți. Este adevărat că, dacă sunt speriați, copiii mici tac sau nu pot explica coerent ce se întâmplă. Dar nici copiii mai mari nu sunt capabili întotdeauna să spună adevărul. Cauzele pot fi multiple. Fie că micuțul este intimidat de dădacă, fie că el nu a mai fost bătut niciodată până atunci și nu înțelege ce i s-a întâmplat. Este posibil, de asemenea, ca el să se simtă vinovat, iar lovitura să o perceapă ca fiind meritată.

Dacă pe corpul copilului au apărut vânătăi, primul lucru pe care îl va face fiecare părinte este să îl întrebe direct pe copil: „Dădaca te-a lovit?” Puteți încerca și așa. Iar dacă nu primiți un răspuns convingător, încercați tehnica propozițiilor neterminate. Începeți propoziția pentru copil, iar la mijloc faceți o pauză și lăsați-l pe el să continue: „Când ai stricat telefonul dădacei, ea…” O altă variantă – rugați copilul să vă arate, cu ajutorul jucăriilor, cum își petrece timpul împreună cu dădaca. Observați ce jucărie alege el pentru rolul de dădacă și cum se vede pe sine. Dacă rolul dădacei în spectacolul lui este jucat de un animal de pradă (lup, tigru), dacă micuțul alege pentru el rolul protectorului sau agresorului sau dacă în timpul jocului folosește cuvinte urâte și se comportă agresiv, ar fi cazul să vă îngrijorați.

2. Dădacă nu împărtășește valorile dumneavoastră

Mai mult, vă impune opinii religioase, morale sau etice care nu vă sunt apropiate sau cu care nu sunteți de acord. Iar discuțiile și rugămințile de a respecta poziția dumneavoastră nu dau nici un fel de rezultate. Trebuie să vă îngrijorați și atunci când micuțul începe să repete și să transleze valorile învățate de la dădacă. Trebuie să înțelegeți că bona formează reacția copilului dumneavoastră la lumea înconjurătoare. De aceea, uneori, decizia cea mai bună este să vă despărțiți de ea cât încă nu este prea târziu.

7 semne că este timpul să concediați dădaca

3. Dădaca compară permanent copilul dumneavoastră cu alți copii

Există dădace cărora le place să povestească, în prezența micuțului, despre cum au lucrat în alte familii sau cum și-au educat propriii copii. Comparațiile în astfel de cazuri sunt practic inevitabile: „Fiica mea, la anii lui, știa deja să citească”, „Fiul surorii mele nu se bătea niciodată cu nimeni” etc. Dădaca, la fel ca medicul sau psihologul, trebuie să respecte anumite norme etice. Iar dumneavoastră trebuie să înțelegeți că o astfel de comunicare este nefolositoare pentru copil. Copiii sunt afectați destul de tare de criticile permanente, comparații și aprecieri. În plus, micuțul începe să se considere rău și incapabil. Ca rezultat, i se formează o imagine negativă a propriei persoane.

4. Dădaca are un stil autoritar în educație

Ea „știe mai bine” ce este bine pentru copil, ce este folositor și ce nu, iar periodic încearcă să vă „educe” și pe dumneavoastră, afectând autoritatea părintească. O astfel de abordare nu duce la nimic bun, pentru că nu permite copilului să își exprime propriile necesități. O dădacă „atotștiutoare” lipsește micuțul de dreptul de a alege singur și de a avea propriile dorințe. Trebuie să vă faceți griji în cazul în care ea se ceartă permanent cu copilul, își impune poziția, ideile, planurile, interzice copilului să facă ceea ce îi place sau pur și simplu ignoră rugămințile lui.

5. Dădaca îl face pe copil prea liniștit și ascultător

Nu vă bucurați înainte de timp, pentru că nu se știe prin ce metode obține acest lucru. Dacă micuțul vă așteaptă cu nerăbdare, iar când veniți acasă nu se dezlipește de dumneavoastră, este posibil ca, atunci când lipsiți, el să fie lipsit de comunicare. Dădaca se poate ocupa de problemele sale, fără a acorda atenție micuțului: să stea pe net, să vorbească la telefon, să închidă copilul în cameră, să îl lase la televizor toată ziua, ca să nu o „deranjeze”. Cu un copil cuminte este mai ușor. Dar acești copii cresc nesiguri în forțele proprii, având dificultăți în a-și impune poziția și a visa la ceva pentru ei. Sunteți siguri că vreți acest lucru?

6. Dădaca se plânge permanent de viață, soartă, guvern

Gândiți-vă: cât nu sunteți acasă, este foarte probabil ca micuțul dumneavoastră să fie expus la aceleași discuții negativiste, doar că în regim nonstop. Dacă sunteți la serviciu o bună parte din timp, micuțul nu are o altă alegere. Iar mai devreme sau mai târziu el va copia viziunea ei asupra viață, își va forma o imagine negativă a lumii, va învăța să se plângă și să vadă doar minusurile. Dacă suspiciunile dumneavoastră se adeveresc, este mai bine să schimbați dădaca.

7 semne că este timpul să concediați dădaca

7. Dădaca se ceartă mereu cu toată lumea în prezența copilului

Cu educatoarele la grădiniță, cu profesorii, cu mămicile de pe terenul de joacă („Am lucrat la școală 10 ani, știu mai bine”, „De ce îmi faceți observație? Mai bine aveți grijă de copiii dumneavoastră!”). Dacă bona strică relațiile cu persoanele cu care copilul dumneavoastră intră în contact permanent, acest lucru va avea consecințe negative pentru el. În primul rând, discutând acțiunile lor în prezența micuțului, ea îl învață să nu pună valoare pe munca și personalitatea altor oameni, îi dezvoltă o atitudine nerespectuoasă față de cei din jur. Iar foarte curând copilul va începe să îi copieze comportamentul. În al doilea rând, atitudinea educatorilor și învățătorilor față de copilul dumneavoastră, ca urmare a acestor acțiuni agresive, cu siguranță că nu se va îmbunătăți. 

Sursa