Dermatologii ne-au sfătuit întotdeauna că este bine să speli hainele noi imediat după ce le cumperi. Reziduuri din mașinile de cusut, reziduuri de vopsea și tot felul de germeni patogeni se pot dezvolta în hainele noi, mai ales dacă au fost ținute luni de zile prin depozite.

Riscul de infectare cu noul coronavirus

Ține minte că noul virus care a provocat deja peste un milion de morți la nivel mondial rezistă ore bune pe materiale, inclusiv pe hainele noi pe care le-au atins în magazine posibilii clienți contagioși. Ai grijă să speli hainele noi de îndată ce le cumperi, cu atât mai mult dacă sunt haine pe care le porți direct pe piele.

Riscul bolilor de piele

Riscul de a face boli de piele de la hainele noi este destul de mare, mai ales în cazul hainelor de o calitate mai slabă. Hainele noi, oricât de bine călcate ar fi și oricât de curate ar părea, pot ascunde multe bacterii și reziduuri de la vopselele folosite, care pot provoca iritații. Toate hainele noi trebuie spălate înainte de purtare pentru că procesele chimice prin care trec materialele textile implică folosirea unor substanțe și vopsele iritante pentru piele și pentru sistemul respirator.

„De obicei, la prima purtare se pot observa pete roșii în zonele unde transpiri mai mult, la subraț, pe abdomen, în jurul gâtului sau între picioare”, a explicat dr. Donald Belsito, profesor dermatolog la Centrul Medical al Universității ”Columbia” din New York.

Formaldehidele sunt folosite peste tot în industria textilă, iar concentrația lor este mai mare dacă producătorii vor să își protejeze hainele de mucegaiuri sau dacă vor să obțină materiale care nu se șifonează. În cazul persoanelor mai sensibile, aceste substanțe pot declanșa dermatite de contact și iritații.

Riscul de a lua paraziți este minim dacă speli hainele noi imediat după cumpărare!

Dr. Belsito avertizează și asupra paraziților, care pot rezista săptămâni întregi ascunși printre haine.

„Am văzut cazuri de infestare cu păduchi pe care pacientul i-a luat probabil probând haine în care se aflau paraziții și ouăle lor. Păduchii sau puricii par să fie atrași mai mult de hainele din fibre naturale, decât de cele din materiale sintetice”.

Dermatologul american a atras atenția și asupra îmbolnăvirilor cu râie, boală care este dată de acarieni și se poate transmite foarte ușor prin hainele probate de un individ bolnav. Acarienii pot trăi în cutele hainelor până la 4 zile, fără să se hrănească, până găsesc o gazdă nouă.

În concluzie, este indicat să speli hainele noi cu detergenți de calitate și să le clătești bine înainte de purtare. Spălatul și călcatul hainelor la temperaturi ridicate te protejează de bolile de piele și elimină orice posibilitate de a te îmbolnăvi de Covid-19.