După cum arată practica, mamele fără experiență ce au băieți ajung în impas mult mai des. De aceea, vă prezentăm 24 de reguli pentru mămicile care cresc băieței:
Învățați-l pe fiul dumneavoastră să-și exprime sentimentele în cuvinte.
Micuțul poate să strige din disperare, să se ascundă de jenă, să muște de emoții și să plângă de frică. Explicați-i că acestea sunt emoții care dictează corpului cum să se comporte. Arătați-i alte persoane care simt la fel, dar își exprimă sentimentele în alt mod. Discutați cu copilul despre propriile dumneavoastră emoții. Într-o zi, când va crește, el va cunoaște care este diferența între furie și jenă, dezamăgire și durere, va învăța să facă față emoțiilor și să și le exprime inteligent, totodată, fără a se simți jenat sau vinovat.
Fiți cel mai mare fan al fiului dumneavoastră
Cel mai probabil, nu rareori îl puneți în situație jenantă pe fiul dumneavoastră atunci când începeți să interpretați piesele trupei rock școlare în cadrul sărbătorilor de familie, sau arătați fotografiile lui din copilărie fetelor, le alegeți pe cele mai prostești (în opinia lui), diplomele și medaliile, scrieți pe blogul dumneavoastră despre faptul că a avut probleme la școală și așa mai departe. Cel mai probabil, într-o bună zi vă va reproșa: ”Ajunge, mama, oprește-te”. El va roși, dar va ști că există cel puțin un om care ÎNTOTDEAUNA îi ține pumnii.
Învățați-l pe fiul dumneavoastră să strângă după el, să-și spele ciorapii și să-și calce cămășile. Poate că nu va trebui să facă asta niciodată, însă, viitoarea lui soție vă va fi recunoscătoare.
Citiți-i împreună cu el.
Copiii devin cititori pe genunchii părinților. Copilul trebuie să vadă că și dumneavoastră citiți. Povestiți-i despre ceea ce citiți. Despre cărțile dumneavoastră preferate și despre eroii îndrăgiți. Explicați-i de ce este atât de important să citească cărți. Citiți împreună, apoi discutați cele lecturate, compuneți finalul, permiteți-vă mai multă fantezie, desenați poveștile îndrăgite – învățați-l ăpe copilul dumneavoastră să fie un cititor activ.
Încurajați-l să danseze!
Muzica, ritmul și dansul - este limbajul universal pe înțelesul tuturor. Iar gestionarea liberă a propriului corp reprezintă o abilitate necesară pentru dezvoltarea corectă. Dansați împreună cu copilul, lăudați-l chiar și pentru mișcările stângace!
Convingeți-vă că are în preajma lui exemple ale unor oameni buni - deștepți, curajoși, puternici, talentați și sinceri.
Povestiți-i despre marii scriitori, călători, cercetători, savanți, pictori, cosmonauți, fotografi, artiști ș.a.m.d. Despre cum au trăit și cât le-a costat succesul. Nu doar despre bărbați, dar și despre femei. De asemenea, spuneți-i că, de cele mai multe ori, frumusețea interioară este mai importantă decât cea exterioară.
Fiți un exemplu demn.
Dumneavoastră deja sunteți un super erou – este adevărat, nu puneți asta la îndoială nici pentru o clipă. Însă, demonstrați-i fiului dumneavoastră în fiecare zi că sunteți frumoasă, deșteaptă, și sinceră. Dumneavoastră sunteți femeia ideală pentru el, un etalon.
Învățați-l pe fiu bunele maniere: să spună mulțumesc și te rog, să întindă femeilor mâna, să le propună ajutor, să ofere locul ș.a.m.d. Acest lucru va face lumea din jurul lui mai frumoasă.
Oferiți-i să creadă în ceva.
Fiul dumneavoastră v-a simți de mai multe ori frică sau neliniște, durere sau tristețe sau pur și simplu are nevoie de dumneavoastră atunci când nu veți fi alături. Fiți persoana la care se poate adresa atunci când se simte singur, el trebuie să știe că el niciodată nu va fi singur. Niciodată.
Învățați-l că uneori trebuie să fie foarte tandru - în raport cu copiii mai mici, animale, flori și sentimentele altor persoane.
Oferiți-i posibilitatea să deterioreze acele lucruri pe care oricum le va deteriora.
Dacă vă veți supăra de fiecare dată când el va veni acasă cu îmbrăcămintea murdară sau ruptă, veți porni o luptă inutilă. Nu pierdeți energia pe furie în fața inevitabilului - băiețeii cunosc lumea, urcându-se în copaci și garduri, căzând. Aceasta este în limitele normalului.
Fiți atrasă de interesele lui – cunoașteți toate aspectele fotbalului și învățați numele fotbaliștilor echipei lui preferate, cel mai bine - a selecționatei, învățați toate piesele trupei lui preferate sau denumirea diferitor motoare, înțelegeți diferența dintre Gryffindor și Viperini, sau învățați să desenați o panda… Fiți un participant activ în viața lui și nu un observator de la distanță.
Ieșiți împreună afară.
Deconectați televizorul, jocurile computerizate, puneți la încărcat telefonul și puneți cât mai departe aparatul de fotografiat. Pur și simplu ieșiți afară și urmăriți ce face copilul dumneavoastră, examinați reacțiile lui, adresați-i întrebări. Asta seamănă cu o magie, încercați.
Permiteți-i să piardă.
Cât de mult nu ați dori, copilul dumneavoastră nu poate să fie un permanent învingător. Spuneți-i tot timpul: ”Ești învingător pentru că ti-ai străduit”, însă, el deloc nu crede așa și se simte dezamăgit. Și asta este bine pentru că, uneori, viața ne oferă asemenea surprize de care încercăm să ne ferim copii din răsputeri. Însă, această practică îi va fi de folos mai târziu, când va pierde din nou (iar și iar și iar…). Învățați-l că uneori învinge, alteori pierde. Dar asta nu înseamnă că trebuie să cedeze.
Oferiți-i posibilitatea să-i ajute pe alții.
Există o mare diferență între a oferi posibilitatea de a ajuta alte persoane și a impune să le ajute. Să-i oferi fiului această posibilitate – înseamnă să aprinzi o făclie în sufletul lui, care odată va arde și mai tare și va lumina întreaga lume. Fiți pentru el un exemplu – ajutați-vă reciproc și ajutați-i pe cei din jur.
Explicați-i, că perfecțiunea se obține prin experiență.
Această regulă se referă nu doar la sport sau muzică, dar și la totul din viață. Cultivați-i obișnuințe corecte, care î-l vor ajuta deja pe un bărbat, să facă față problemelor din viață.
Răspundeți-i atunci când el întreabă ”De ce?”.
Răspundeți-i copilului sau căutați împreună răspunsul la întrebare. Arătați-i, unde poate găsi răspunsul (să întrebe de tata, bunici, să caute în enciclopedie sau pe Internet). Puneți-i o întrebare pentru ca el singur să înceapă să gândească. Dacă vre-o dată, el se va jena să vă adreseze o întrebare - el va ști unde poate găsi răspunsul.
Tatăl băiatului trebuie să-l învețe lucrurile principale.
Dacă ve-ți permite tatălui să participe în procesul de educație de la bun început, fiului i se va forma o opinie corectă: tatăl lui LE ȘTIE PE TOATE. Dvs. întotdeauna veți fi mama iubită, însă tata pentru un băiat – este o persoană specială, care știe răspunsul la toate întrebările.
Dați-i ceva, pentru a consuma energia – tobe, sacul de box, spațiu liber, apă sau un câine. Dați-i ceva, pentru ași face de cap – sau el va folosi ceva de-al dvs., lucru despre care ulterior puteți regreta. Întotdeauna purtați cu dvs. șervețele umede, gel antibacterial și plasture.
Construiți-i o fortăreață.
Aruncați pe podea pernele de pe canapea, alăturați scaunele unul de altul, aruncați peste ele câteva plapume și salonul dvs. se va transforma într-o peșteră fermecătoare. Este o cunoaștere importantă, că fiecare obiect obișnuit are potențialul său, pentru a deveni unul magic.
Lăsați-l să vă însoțească peste tot: la serviciu, la întâlnirile cu prietenii, în călătorii. Fiecare loc nou î-i va deschide sufletul, făcându-l să gândească și să-și reamintească.
Pupăciți-vă băiatul și îmbrățișați-l!
Fiecare mamă de băiat va spune, că băieții micuți sunt foarte iubitori și blânzi. Ei pot fi o forță sălbatică și distrugătoare pe parcursul zilei, însă sunt momente, când ei sunt foarte blânzi și sensibili. De aceea, pupăciți și îmbrățișați-vă băiatul indiferent că acesta are 2 luni sau 16 ani, în special, când acesta este capricios și își face de cap. Nu vă fie frică, că va crește prea sensibil – băieții au mare nevoie de dragoste. Mai mult, trebuie să fiți convinsă, că el știe, că mama își poate pupăci fiul, indiferent de faptul cât de mare este și unde se află.
Fiți pentru el o CASĂ.
Atunci când copilul învață să meargă, el se îndepărtează de dvs. la câțiva pași, după care repede se reîntoarce. Ulterior, se îndepărtează puțin mai departe și iarăși aleargă spre dvs...Atunci când va învăța să deseneze, el va aștepta zâmbetul dvs. plin de mândrie. Când va învăța să citească, el va citi de 20 de ori aceeași carte cu voce tare, pentru că mama î-l va asculta cu atenție de 20 și de 50 de ori. Când va juca fotbal – el va căuta chipul dvs. în tribune. Când se va îmbolnăvi, el va telefona. Chiar și atunci când va crește și va fi puternic, el poate plânge pe umărul dvs, fără a se jena de sentimentele sale. Chiar și atunci când va deveni un bărbat în toată firea și va avea o femeie și o casă nouă, veți rămâne mama lui. Ceva permanent și neschimbător, ca soarele. Cel mai important ce trebuie să cunoască fiul dvs. – este faptul, că el este întotdeauna este în inima dvs, iar restul nu contează.