Să recunoaștem: fiecare dintre noi măcar o dată a deteriorat hainele din cauza spălării incorecte. Astăzi vom vorbi despre cele mai grave greșeli de acest fel. Spălarea este o activitate inevitabilă, de aceea trebuie să o facem cât mai simplă și eficientă.

15 greșeli uriașe în timpul spălării hainelor care duc la deteriorarea lor

1. Sortarea greșită

În afară de culoare, trebuie să atrageți atenția și la stofă: hainele din lână se spală mereu separat, iar prosoapele nu se spală niciodată împreună cu obiecte din stofă sintetică.

2. Eliminarea incorectă a petelor

Nu vă mirați când vedeți o gaură în haină dacă v-ați obișnuit să frecați pata cu multă străduință. Petele trebuie spălate atent și nu trebuie frecate. Mai bine ștergeți-le ușor cu o bucată de țesătură albă.

3. Excesul de praf de spălat

Prea mult praf de spălat înseamnă prea multă spumă, care la rândul său poate împiedica spălarea murdăriei din unele locuri, cum ar fi gulerul.

4. Fermoarul

Fermoarul trebuie închis înainte de spălare, căci dinții săi pot deteriora alte haine în timpul spălării.

5. Nasturii îmbumbați

În schimb nasturii la cămăși și alte haine ar trebui dezbumbați, căci altfel ei se pot rupe.

6. Excesul de înălbitor

Înălbitorul slăbește stofa, fapt ce are urmări triste pentru calitatea hainelor. Încercați mai întâi metoda veche, verificată în timp: fierbeți rufele într-un vas mare, adăugând câteva picături de suc de lămâie.

7. Spălarea automată a costumelor de baie

Spălarea costumelor de baie, a slipurilor și a altor haine stofa cărora conține elastan sau spandex este categoric interzisă în mașină de spălat. Spălați-le doar manual în apă rece.

15 greșeli uriașe în timpul spălării hainelor care duc la deteriorarea lor

8. Perioada de “răgaz” pentru mașina de spălat

Multe gospodine evită să spele de mai multe ori la rând, considerând că mașina are nevoie de un timp de “răgaz” pentru a nu se defecta. În realitate mașinile de spălat nu au astfel de contraindicații, iar spălările consecutive chiar duc la un consum mai mic de energie.

9. Spălarea pernelor și plapumelor într-un singur ciclu

Dacă spălați pernele și plapumele în mașina de spălat, faceți două cicluri de spălare. Structura lor poate provoca reținerea spumei în interior, iar al doilea ciclu de spălare poate rezolva această problemă.

10. Încărcarea dezordonată a mașinii

O problemă mare după spălarea hainelor este găsirea perechii pentru ciorapi. Încărcați mereu în mașină mai întâi ciorapii, apoi celelalte haine. Rezultatul va fi impresionant.

11. Balsam de rufe pentru prosoape

Balsamul de rufe reduce capacitatea de absorbție a stofei, de aceea în cazul prosoapelor e mai bine să nu îl utilizați deloc.

12. Supraîncărcarea mașinii

Supraîncărcarea tamburului duce la deteriorarea hainelor și poate defecta mașina de spălat.

13. Spălarea incorectă a gecilor cu puf

Pentru a preveni acumularea pufului în anumite locuri adăugați în mașina de spălat 3 mingi de tenis. În plus ele vor stimula eliminarea spumei din structura de puf a gecii.

15 greșeli uriașe în timpul spălării hainelor care duc la deteriorarea lor

14. Utilizarea unor detergenți scumpi

Multe accesorii cu care ne-am obișnuit au produse analoage chiar în gospodăria noastră. Sarea are capacități de înălbire, creta elimină petele de grăsime, săpunul de casă înălbește și elimină petele, sucul de lămâie aromatizează și înmoaie rufele etc.

15. Îngrijirea incorectă a mașinii de spălat

Curățați mai des mașina de spălat, nu uitați că secțiile pentru praf de spălat și balsam sunt detașabile la majoritatea mașinilor. Sub acestea se acumulează tot felul de murdării, de aceea curățați cât mai des aceste locuri. Nu închideți ușița mașinii de spălat imediat după încheierea spălării, lăsați-o să se usuce și să se ventileze bine. De câteva ori pe an porniți un ciclu de apă fierbinte amestecată cu oțet. Mașina va arăta ca și nouă!