Obişnuieşti să arunci în WC şervețelele demachiante, ața dentară sau firele de păr căzute? Ar fi bine să renunți la acest gest, pentru că țevile se pot înfunda iremediabil sau, în cazul „fericit”, pot fi reparate de instalator cu costuri destul de piperate. Mai mult decât atât, aruncarea anumitor obiecte în vasul de toaletă sau în chiuvetă, cum ar fi uleiul alimentar uzat, este un pericol grav pentru mediu, avertizează specialiştii.

Un singur litru de ulei ars poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. De aceea, trebuie să reținem că vasul de toaletă sau chiuveta nu este un coş de gunoi în care putem arunca orice!

Lucrurile nu stau însă deloc aşa cum ar trebui. Potrivit statisticilor experților în mediu, peste 50% din materialele aruncate în apa vasului de toaletă sunt reprezentate de prosoapele de hârtie utilizate în locurile publice, urmate de 25% şervețele umede pentru bebeluşi, apoi prezervative, şervețele demachiante, tampoane, absorbante, bețişoare de urechi sau alte obiecte care mai de care mai ciudate.

Dacă vrei să protejezi planeta şi să te fereşti de problemele cu scurgerea, iată ce nu ar trebui să arunci în vasul de toaletă sau în chiuvetă!

Şervețele de hârtie

Textura acestor şervețele de hârtie este diferită de cea a hârtiei igienice şi nu se dezintegrează la fel de uşor. Prin urmare, dacă îți ştergi nasul cu un şervețel de hârtie, aruncă-l apoi la coşul de gunoi, nu în WC.

Şervețele umede demachiante

Acestea sunt una dintre principalele cauze ale înfundării scurgerii de apă, deoarece nu se dizolvă în apă şi, în timp, blochează țevile cu grăsimi şi alte reziduuri. În aceeaşi categorie intră şervețelele umede pentru bebeluşi.

Prezervative

Latexul din care sunt confecționate prezervativele poate cauza probleme majore ale scurgerii de apă, deoarece nu este un material biodegradabil. Pe lângă asta, prezervativele sunt şi „greu de ucis”, în sensul că nici măcar apa nu le poate trage din prima din vasul de toaletă. Dacă nu vrei să te afli ulterior într-o situație stânjenitoare, împătureşte prezervativul folosit într-un prosop de hârtie şi aruncă-l la coşul de gunoi.

Tampoane şi absorbante

Produsele de igienă intimă precum absorbantele şi tampoanele nu au ce căuta în vasul de toaletă. Acestea se aruncă doar la coşul de gunoi, împăturite în folia în care sunt ambalate! Astfel de obiecte înfundă rapid țevile. La fel se întâmplă şi cu scutecele pentru copii care, pe deasupra, îşi pot mări considerabil volumul în combinație cu apa, favorizând apariția unei inundații.

Ața dentară

Deşi multă lume o face, aruncarea aței dentare în vasul de toaletă este un obicei pe cât de nociv pentru planetă, pe atât de periculos pentru țevi. Aceasta este confecționată din teflon sau nailon, fibre care nu se dizolvă în apă, şi se poate amesteca cu şervețele umede, păr şi alte reziduuri din scurgere, creând astfel un mare ghemotoc care înfundă țevile şi poate duce la o inundație de zile mari.

Lentile de contact

Peste 125 de milioane de persoane sunt purtătoare de lentile de contact. Dintre acestea, între 15% şi 25% aruncă lentilele de contact la WC, în loc să le depoziteze la gunoi, fără să îşi dea seama că astfel pun în pericol apele reziduale, deoarece acestea se transformă în microplastic şi poluează inclusiv oceanele.

Lentilele de contact sunt făcute, de obicei, dintr-o combinație de silicon şi fluoropolimeri, care le conferă textura gelatinoasă. Din acest motiv, oamenii cred, eronat, că lentilele nu sunt făcute din plastic solid şi le aruncă la chiuvetă sau în vasul de toaletă.  Se estimează că între 6 şi 10 tone de lentile de contact ajung anual în apele reziduale din SUA.

Bețişoare de urechi

Chiar dacă sunt micuțe şi flexibile, bețişoarele de urechi nu au ce căuta în vasul de toaletă. Plasticul din care sunt confecționate nu se dizolvă în apă. De asemenea, fibrele lor fine se agață de neregularitățile pereților interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor care înfundă scurgerea. La gunoi cu ele!

Medicamente

Unele persoane au obiceiul de a arunca la WC medicamentele expirate sau de care nu mai au nevoie, neştiind că astfel contaminează sever apele reziduale, iar stațiile de epurare nu pot filtra toate substanțele chimice din acestea, ajungând înapoi în rețeaua publică de apă, deci inclusiv în paharul cu apă pe care o bei. Mai mult, medicamentele aruncate în chiuvetă sau în vasul de toaletă sunt un pericol şi pentru mediu. Foarte important! Medicamentele nu se aruncă nici măcar la gunoi. Acestea se predau la farmacii, de unde sunt preluate ulterior şi eliminate prin incinerare.

Mucuri de țigări

Aruncarea mucurilor de țigară în vasul de toaletă este interzisă! Substanțele din acestea ajung în apele reziduale şi pot „scăpa” de procesul de filtrare, ajungând înapoi în sistemul public de alimentare cu apă. De asemenea, este interzisă aruncarea mucurilor de țigară pe stradă, acest gest atrăgând, de altfel, şi amenzi uriaşe din partea autorităților. Un muc de țigară aruncat la întâmplare la semafor sau pe o alee a unui parc v-ar putea lăsa fără bani de vacanță. Strada nu e scrumiera ta!

Păr

Chiar dacă mulți, dacă nu chiar toți, o facem, asta nu înseamnă că e bine. Ne referim aici la aruncarea firelor de păr căzute în vasul de toaletă. Acestea se comportă exact ca ața dentară, favorizând crearea unui ghemotoc de reziduuri care poate înfunda canalizarea. Încearcă să te abții să arunci părul căzut în WC, dacă nu vrei să îmbogățeşti instalatorii.

Guma de mestecat

Guma de mestecat se comportă ca un adeziv, putându-se lipi de pereții țevilor. Astfel poate perturba fluxul de apă şi există riscul ca şi alte reziduuri să se prindă de acea gumă şi să blocheze scurgerea. Locul gumei de mestecat este la gunoi!

Nisipul din litiera pisicii

Nisipul pisicii poate conține un parazit periculos, Toxoplasma gondii, care, odată ajuns în apa din vasul de toaletă, poate contamina apele reziduale. Nici măcar tratarea apelor uzuale nu poate înlătura acest parazit, care se poate întoarce în sistemul public de alimentare cu apă şi poate cauza îmbolnăvirea multor persoane. În plus, anumite tipuri de nisip, cum ar fi argila, nu se dizolvă complet în apă şi particulele se depun pe pereții țevilor, favorizând înfundarea acestora.

Clorul

Ştim, e surprinzător că o substanță pe care toți o folosim pentru a curăța vasul de toaletă nu trebuie să ajungă, sub nicio formă, în acest loc. Specialiştii avertizează că clorul este extrem de coroziv pentru țevi şi poate reacționa în combinație cu alte substanțe din scurgere, ducând la formarea unor compuşi toxici. În schimb, este recomandat oțetul pentru curățarea vasului de toaletă. Este la fel de eficient, spun ei, şi nu atacă țevile aşa cum o face clorul.

Uleiul folosit la gătit

Uleiul alimentar uzat aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă are un efect devastator atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra omului. De altfel, în Uniunea Europeană această practică este interzisă prin lege! Mulți oameni sunt convinşi că uleiul uzat aruncat în chiuvetă este dizolvat de detergenții parfumați, dar acest lucru nu este adevărat. Grăsimile se depun pe pereții sistemului de canalizare şi provoacă obturări regulate, mirosuri neplăcute şi coroziunea mai rapidă a țevilor.

Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoşi poluanți, de aceea se recomandă colectarea acestuia într-un recipient de metal, până se întăreşte şi poate fi aruncat la gunoi, sau apelarea la firmele specializate în reciclarea uleiului uzat.