Dacă îi administrați copilului mai mult de un medicament în același timp, ar putea exista consecințe periculoase pentru sănătate în cazul în care aceste medicamente au același ingredient activ, conform medicului pediatru Hari Cheryl Sachs.
Un medicament este format din mai multe componente. Unele sunt „inactive” și doar îi oferă un gust mai bun sau îl fac să se dizolve mai repede, în timp ce altele sunt active. Un ingredient activ dintr-un medicament este componenta care îl face activ din punct de vedere farmaceutic, adică eficient împotriva bolii pe care o tratează.
Ingredientele active sunt menționate în primul rând pe etichetă sau enumerate într-un prospect furnizat de farmacist odată cu medicamentul.
Multe medicamente au doar un singur ingredient activ. Dar medicamentele combinate, cum ar fi cele pentru alergii, tuse, febră și congestie nazală, pot avea mai mult de unul. Sa luăm cazul medicamentelor pentru alergii:
„Prea mult antihistaminic poate provoca sedare și, paradoxal, agitație. În cazuri rare, poate provoca probleme respiratorii, inclusiv un nivel scăzut de oxigen și o concentrație crescută de dioxid de carbon în sânge. Este important să nu se dea din neatenție copilului o doză dublă”, spune Sachs.
Același lucru este valabil pentru alte ingrediente active, de multe ori găsite în produsele utilizate pentru a trata alte simptome, cum ar fi febra, durerile de cap sau congestia nazală:
- Acetaminofen (paracetamol) - folosit pentru a trata febra, durerea ușoară sau dureri de cap. Supradozajul și utilizarea necorespunzătoare pot provoca leziuni hepatice.
- Ibuprofen (nurofen), un alt medicament comun care este folosit pentru alinarea durerii ușoare până la moderate, dureri ale sinusurilor, presiune musculară și gripă, precum și pentru a reduce febra. Ibuprofenul în cantități mai mari poate provoca greață, vărsături, diaree, dureri severe de stomac, chiar insuficiență renală.
- Substanțe decongestionante (pseudoefedrină sau fenilefrină) - luate în cantități mari pot provoca somnolență excesivă în copii. Ele pot provoca, de asemenea, tulburări de ritm cardiac, mai ales dacă sunt combinate cu alte produse și alimente care conțin cafeină.
Oricare dintre simptomele de mai sus pot fi un semn că aveți nevoie de îngrijire medicală imediată.
„Este important ca nici tu, nici copiii să nu luați mai multe combinații de medicamente în același timp, fără a verifica ingredientele active și fără să vă consultați cu medicul”, recomandă Sachs.
În plus, două ingrediente active diferite pot servi aceluiași scop. De exemplu, atât acetaminofenul, cât și ibuprofenul ajută la reducerea durerii și a febrei. Deci nu e, în general, nevoie să dați copilului ambele medicamente pentru aceleași simptome.