Constipația și diareea sunt unele dintre cele mai mari temeri ale proaspetelor mămici. Însă, eliminarea de fecale la bebeluși se manifestă în mod diferit, ceea ce ar trebui să știe fiecare părinte. În ambele cazuri consecințele sunt neplăcute. Prin urmare, atât constipația, cât și diareea necesită anumite remedii, iar medicul pediatru este cel în măsură să examineze corect starea copilului și să vină cu recomandări eficiente.

Despre cum se manifestă constipația, dar și diareea la bebeluși, aflăm de la Dr. Demetra Axinte (Țugurlan), medic pediatru neonatolog, care susține că un nou-născut alimentat cu lapte matern are voie să facă scaun ori de câte ori mănâncă.

„Nou-născutul, în mod normal, face un scaun semiconsistent, galben cremos, cu niște grunji galbeni în el. Are aspectul, culoarea și consistența muștarului. Nou-născutul alimentat cu lapte de mamă are voie să facă scaun ori de câte ori mănâncă”.

Constipația unui nou-născut reprezintă emisia unui scaun la o distanță mai mare de 48 de ore. Este de fapt un tranzit intestinal încetinit, copilul având un scaun de aceeași consistență ca și nou-născutul alimentat la sân.

În momentul în care avem de-a face cu acest tranzit intestinal încetinit, trebuie să ne punem problema de ce se întâmplă acest lucru. De foarte multe ori, ne semnalează pentru copilul alimentat cu lapte de mamă o carență în alimentația mamei, în special în fibrele alimentare. 

„Fibrele alimentare mama și le aduce prin aportul suplimentar de fructe, legume și de alimente în stare naturală, precum sunt fulgii de ovăz și semințele. De aceea, în momentul în care avem de-a face cu un copil care are un tranzit intestinal încetinit, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să diversificăm alimentația mamei”, explică doctorul.

O altă cauză pentru un nou-născut sănătos, care are acest tranzit intestinal încetinit, este absența unei hidratări corespunzătoare. Astfel, un minim aport de apă plată sau de ceai de mușețel preparat în casă pot rezolva problema copilului.

Dr. Demetra Axinte (Țugurlan) îndeamnă părinții să nu administreze bebelușului în mod repetitiv supozitoare sau microclisme și în niciun caz - ceaiuri laxative.

„În cazul unui nou-născut care nu reacționează prin normalizarea tranzitului la măsurile igieno-dietetice ale mamei, la hidratarea suplimentară și chiar la administrarea unui surplus de probiotice, atunci trebuie să vă adresați medicului pediatru curant”, atenționează specialistul.

Diareea nou-născutului reprezintă eliminarea unui scaun apos care tinde să fie absorbit în întregime de scutece. Principalul semn al diareei la un nou-născut este dat de dispariția grunjilor galbeni din scaun.

Sfaturi pentru părinți:

  • Dacă bebelușul are un scaun apos, care tinde să fie absorbit complet de scutece, trebuie să fim foarte atenți la numărul de scaune pe care le emite copilul.
     
  • Dacă avem de-a face cu doar 2-3 scaune cu astfel de aspect, trebuie să continuăm alimentația la sân, laptele de mamă fiind principalul factor care poate ajuta autolimitarea procesului infecțios prin administrarea de antircopi locali.
     
  • Hidratarea suplimentară a copilului cu săruri de rehidratare, cu apă plată sau cu ceaiuri pentru bebeluși poate rezovlva problema episodului diareic. 
     
  • În momentul în care avem de-a face cu mult mai multe scaune diareice, de ordinul a 6-7 scaune pe zi, în momentul în care copilul refuză alimentația la sân, rehidratarea suplimentară, iar scaunul capătă un aspect patologic cu sânge, mucus și puroi, obligatoriu trebuie să ne adresăm medicului pediatru pentru spitalizare sau corectarea specifică a acestui episod diareic.