Tusea este unul dintre primele și cele mai frecvente simptome ale bolilor respiratorii în cazul copiilor. De multe ori, tusea poate fi alarmantă și îi poate speria pe părinți, însă nu întotdeauna aceasta reprezintă un semn de afecțiuni grave. De fapt, tusea este un reflex sănătos și important care ajută la protejarea căilor respiratorii din piept și din gât.
Tipuri de tuse la copii:
Atunci când apare tusea și primele simptome de boală părinții trebuie să meargă cu copilul la medic pentru ca acesta să depisteze cu ce se confruntă micuțul și să-i dea un tratament adecvat. Însă nu toate tipurile de tuse sunt asociate cu boala și nu toate au nevoie de tratament.
În cazul copiilor există mai multe tipuri de tuse. Înțelegerea acestora te poate ajuta să știi când le poți gestiona acasă și când este cazul să mergi cu cel mic la medic.
Tuse lătrătoare
Tusea lătrătoare este cauzată, de obicei, de umflarea căilor respiratorii superioare. De cele mai multe ori, o tuse scoasă din crup se manifestă prin umflarea laringelui și a traheei.
Copiii au căi respiratorii mai mici, iar în momentul în care acestea se umflă pot îngreuna respirația. Tusea din crup poate începe brusc, adesea seara. Majoritatea copiilor care au această tuse vor avea și stridor, o respirație zgomotoasă. Cei mai expuși riscului apariției acestui tip de tuse sunt copiii mai mici de 3 ani, care au căile respiratorii foarte înguste.
Tuse convulsivă
Tusea convulsivă apare în urma unei infecții a căilor respiratorii cauzate de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu tuse convulsivă vor avea excese de tuse care vor reapărea constant. În timpul acestora respirația le va fi îngreunată, iar la final vor inspira adânc, ca și când ar ofta plictisiți. Această tuse este adesea însoțită de alte simptome precum nas care curge, strănut și febră.
Tusea convulsivă poate apărea la orice vârstă, însă cea mai severă apare în rândul sugarilor sub un an.
Tuse nocturnă
Multe tipuri de tuse se agravează noaptea. Atunci când copilul este răcit, secrețiile nazale și sinusale se scurg spre gât și duc la declanșarea tusei nocturne care are loc în timpul somnului. Aceasta devine o problemă doar dacă persistă și nu lasă copilul să doarmă.
De asemenea, astmul poate declanșa tuse nocturnă, deoarece căile respiratorii tind să fie mai sensibile și mai iritabile în timpul nopții.
Tusea din timpul zilei
Aerul rece sau activitățile sportive pot duce la înrăutățirea tusei în timpul zilei. Încearcă să te asiguri că tusea nu este provocată și agravată de obiecte din casă (odorizante, fum de țigară) sau de animalele de companie.
Tuse cu febră
Un copil care tușește, are febră ușoară și căruia îi curge nasul, suferă de răceală. Tusea însoțită de febra de 39°C sau mai mare, este semnul unei pneumonii.
Tuse cu vomă
Adesea, copiii tușesc atât de mult încât tusea le provoacă reflexul de vomă. De asemenea, voma mai poate apărea în momentul în care, din cauza răcelilor sau a astmului, în stomacul copiilor ajunge o mulțime de mucus care provoacă senzația de greață. Este un semnal de alarmă doar dacă voma persistă.
Tuse persistentă
Tusea cauzată de răcelile virale poate dura până la câteva săptămâni, mai ales dacă un copil răcește de mai multe ori la rând. Tusea persistentă mai poate fi provocată de astm, alergii sau de o infecție cronică la nivelul sinusurilor sau a căilor respiratorii.
Dacă tusea copilului te îngrijorează, indiferent de tipul acesteia, apelează cât mai repede la ajutorul medicului de familie. În funcție de tipul de tuse, de alte simptome care o însoțesc și de durata acesteia, medicul va ști ce tratament să-i administreze copilului.
Cum se tratează tusea:
Nu tusea se tratează, ci cauza pentru care apare acest simptom. Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de viruși, iar pentru a scăpa de aceștia medicii prescriu antivirale și, eventual, sirop de tuse, dacă este necesar.
În schimb, dacă tusea este provocată de o bacterie, se vor administra antibiotice pentru a o elimina din corp.