Perioada de iarna a trecut, dar asta nu înseamnă că pentru copii a trecut și pericolul îmbolnăvirilor de sezon. Și în zilele de primăvară, când au loc schimbări bruște de temperatură, zile ploioase, cu vânt, când crește și riscul alergiilor, din cauza că este perioada de înflorire a pomilor, este nevoie ca imunitatea micuților să fie întărită.
Copilașii care au deficiențe de vitamine și minerale au un sistem imunitar slăbit, de aceea sunt mai predispuși îmbolnăvirilor. Astfel, sunt mai predispuși decât adulții la alergii, bronșite, dar și răceli și viroze.
Însă, prin introducerea în alimentație de legume și fructe care conțin vitaminele A, C, E, cât și prin administrarea de suplimente alimentare, imunitatea micuților este întărită. Copiii trebuie să aibă o dietă variată, care să le asigure toate mineralele și vitaminele care îi ajută să se dezvolte și să aibă un sistem imunitar puternic.
Acizii grași Omega-3, prima soluție pentru o imunitate de fier
Pentru imunitatea micuților este important și consumul de acizi grași Omega 3, care se găsesc în peștele gras (somon, macrou, hering, ton), uleiuri vegetale și semințe de rapiță, de in, nuci, fistic, alune, legume cu frunze verzi. Încearcă să introduci în dieta copilului de două ori pe săptămână astfel de alimente. Există și studii potrivit cărora acizii grași Omega-3 pot fi, de asemenea, benefici pentru combaterea infecțiilor la copii.
Un orar regulat de somn
Este binecunoscut faptul că privarea de somn poate face copiii mai sensibili la boli, deoarece se reduce producția de celule care ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile. Copiii au nevoie de mai multe ore de somn, spre deosebire de adulți.
Necesarul orelor de somn în funcție de vârstă, se împarte astfel:
- copii 3-5 ani - 10-13 ore de somn
- copii 6-13 ani - 9-11 ore de somn
- adolescenți 14-17 ani - 8-10 ore de somn
- adulți tineri 18-24 de ani - 7-9 ore de somn, în fiecare noapte.
Sport în familie
Mai multe studii au arătat că mișcarea este de bun augur pentru întărirea imunității celor mici. Dacă nu ai un copil pasionat de sport, poți alege să faceți mișcare în familie, de două-tei ori pe săptămână. Astfel, micuții vor învăța, împreună cu părinții, cât este de importantă mișcarea. În urma exercițiilor fizice este stimulată producția de celule care apără organismul contra bacteriilor și virusurilor.
Suplimente alimentare
Imunitatea puternică se construiește și cu ajutorul suplimentelor imunitare, care conțin vitamine, minerale și extracte din plante despre care există studii că sunt bune imunostimulatoare. Echinaceea este una dintre plantele cu cea mai mare putere imunostimulatoare, find ideală pentru întărirea imunității celor mici. Propolisul este, de asemenea, ideal pentru întărirea imunității, datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare pe care le are.