Orice mamă își mai iese din pepeni când copilul face câte o boacănă, însă de fiecare dată înainte să țipi la el sau să îl insulți gândește-te că tu ai fost aleasă să fii îngerul lui, nu să-i distrugi viața. Poate ți se pare prea dur spus, însă de fecare dată când îi vorbești urât copilului îi faci rău, chiar și fără să vrei.

1. Abuzul verbal provoacă aceleași daune cerebrale ca și abuzul fizic. Studiile bio-imagistice realizate de Naomi L. Eisenberger demonstrează că aceleași circuite cerebrale sunt afectate în ambele cazuri, fapt confirmat de un alt specialist, Ethan Kross, care a cercetat aceste aspecte folosind un aparat RMN. În timpul procesului, subiecților li s-au arătat fotografii ale celor care i-au abuzat și li s-a cerut să se gândească la momentele în care au fost răniți, pentru ca apoi să li se aplice o compresă fierbinte care le-a făcut rău fizic. În ambele cazuri, aceleași părți ale creierului au fost afectate.

2. Agresiunea verbală schimbă modul de dezvoltare a creierului. Datorită abilității omului de a se adapta la diferite probleme, pericole și situații de viață, creierul copiilor încearcă să se adapteze la abuzul verbal constant prin modificări de structură și de dezvoltare, iar schimbările care se produc sunt ireversibile. Studii conduse de Martin Teicher au indicat că în cazul copiilor abuzați verbal s-au produs modificări în trei zone ale creierului: la nivelul corpului calos (responsabil cu transmiterea informației motorii, senzoriale și cognitive între emisferele cerebrale), al hipotalamusului (parte a sistemului limbic, responsabil cu emoțiile) și al cortexului frontal (responsabil cu gândirea și cu luarea deciziilor).

3. Efectele abuzului verbal sunt mai puternice decât cele ale exprimării iubirii. Din păcate dovezile verbale de iubire și abuzul verbal „operează” în zone diferite. Atunci când părinții umilesc copilul, sunt reci sau îi agresează verbal, nici toată dragostea din lume pe care ar putea-o primi ulterior nu va repara răul făcut. La fel ca în situațiile în care stai toată ziua la birou și la finalul ei alergi o oră pentru a compensa, dragostea primită în contrapartidă cu violența verbală va ajuta, dar nu va diminua răul. Mai mult, contradicția dintre cele două atitudini face chiar mai mult rău copilului, care va deveni o persoană dependentă și care va suferi de teama de abandon.

4. Abuzul verbal se pune la suflet și nimic nu îl va scoate de acolo, mai ales când vine de la părinți. Amintirea cuvintelor grele auzite din gura părinților devine parte a existenței victimelor, iar printre consecințele semnalate se numără depresia, anxietatea, tendințele suicidale, de autodistrugere și autocritică. Agresiunea verbală este o formă de abuz psihologic asupra copilului, care va înțelege că este o persoană ce nu valorează nimic, că este un eșec, că nu este iubit, că este în pericol și că este bun doar pentru a satisface nevoile altora. Data viitoare când îți mai spui că orice om își mai iese din pepeni și reacționează verbal în consecință, adu-ți aminte că asta nu e o scuză pentru a umili pe cineva inofensiv care depinde de tine și care se va dezvolta în funcție de comportamentul pe care tu îl ai.

Sursa