Fie că este vorba despre cei mari sau cei mai mici, toți avem nevoie de îmbrățișări sau de căldura unui om drag și apropiat. Anume în aceste momente ne facem plinul cu energie pozitivă și la rândul nostru o oferim înapoi. Dacă cei maturi au nevoie de cel puțin 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, află că cei mici necesită ceva mai multe atenții călduroase – tocmai 12 îmbrățișări pentru a avea un creier mai sănătos și mai puternic. Este afirmația psihoterapeutului american, Virginia Satir.

Îmbrățișările sunt indispensabile pentru sănătatea mentală și emoțională a părinților și copiilor. O simplă îmbrățișare stimulează nervul vag și scade tensiunea arterială, face creierul să elibereze dopamină (hormonul plăcerii), eliberează oxitocină (hormonul dragostei și al fericii), reduce nivelul de cortizol din sânge și astfel scade nivelul de stres.

Cine nu crede că și un copil poate fi stresat, ar trebui să se întrebe puțin cum ar face el față orelor de la școală, activităților extrașcolare și, mai ales, așteptărilor pe care le au cei mari. Iar pentru acest tip de stres cel mai bun medicament sunt îmbrățișările, pentru că ajung direct la creier.

Dar de ce îmbrățișarea și nu altceva?

Pentru că în primii 10 ani de viață, spațiul din brațele mamei și tatălui este sacru. Ca un loc sigur la care te întorci, ca un cuib plin de căldură și afecțiune gata să te întâmpine atunci când ai nevoie.

Ceea ce poți face în calitate de părinte este să nu îi refuzi acest spațiu și să îl primești în brațele tale cu răbdare și generozitate. Cu siguranță nu este ușor să echilibrezi totul, dar să fii prezent este foarte important. Se poate face și dacă timpul disponibil este scurt! Implică-l, de exemplu, în activitățile tale. Lasă-l să te sprijine în timpul îndeplinirii unor sarcini sau în pregătirea meselor. Este o modalitate de a-l face să se simtă dorit și iubit… și în siguranță.

Îmbrățișările copiilor ascund uneori mesaje codificate pentru că ei nu știu să verbalizeze emoțiile precum adulții. Pentru copii, bucuria, frica, disconfortul se manifestă prin gesturi, unul dintre acestea fiind îmbrățișarea. Tocmai din acest motiv, psihoterapeutul american, Virginia Satir, spunea că: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 îmbrățișări pe zi pentru a ne menține și 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește”.