La ce vârstă trebuie să ajutăm copiii să modeleze din plastilină și când ei o pot face singuri? Ce materiale să alegem pentru copiii mici și cei mai mărișori? Ce să modelăm? Haideți să descoperim împreună răspunsurile la aceste întrebări!
Plastilina pentru copiii de vârste fragede
Acum este foarte la modă să dăm copiilor plastilină mai că din leagăn. Însă cel mai bun lucru pe care îl poate face un micuţ la această vârstă este să îl guste. Până la 1 an sau chiar mai târziu, nu are nici un sens să propuneţi copiilor să modeleze cu plastilină. Dar dacă vreţi cu orice preţ să creşteţi un mic sculptor, faceţi o compoziţie pentru modelat din făină, apă şi sare. Aceasta este inofensivă şi lipsită de gust.
De la doi ani, picilor le va plăcea cu siguranţă să modeleze din plastilină pentru copii de tipul Play-Doh sau Jovi. Aceasta este comodă şi simplă în utilizare: moale, frumos colorată, uşor de modelat, iar detaliile figurinelor se lipesc bine unele de altele. Această plastilină poate fi utilizată de mai multe ori, însă aveţi grijă ca borcanele să fie bine închise, de altfel materialul se va întări. În unele cazuri puteţi înmuia plastilina cu apă, dar este mai bine să nu o uscaţi.
Există şi alte variante – de exemplu spuma de modelat (care arată ca nişte biluţe mici lipite între ele). Aceasta nu se lipeşte de mâine sau de haine, este uşor de folosit, însă mai greu de combinat culorile.
De la vârsta de 3-4 ani este potrivită plastilina obişnuită, la început cea moale, apoi indiferent de consistenţă. Nu uitaţi totuşi că aceasta se lipeşte de haine şi de podea, de aceea nu uitaţi să cumpăraţi un suport special şi, totodată, diferite cuţitaşe şi forme pentru decuparea modelelor.
Preşcolarilor le putem propune şi ghipsul – împreună cu forme, în care acesta se toarnă pentru a se întări. O variantă bună este şi argila polimerică, însă figurinele din aceasta trebuie coapte în cuptor.
Modelăm cu mâinile noastre
Materialele de modelat destinate micuţilor sunt ambalate în seturi, împreună cu diverse forme de decupat pentru crearea „tortuleţelor”, „jucăriilor” şi chiar pentru „tratarea dinţilor”. Astfel de seturi scoate problema „ce modelăm?” până când micuţul se plictiseşte să facă unele şi aceleaşi lucruri şi începe să aibă o abordare artistică.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să învăţaţi copilul să formeze biluţe şi „crenvurştei”. Aceste elemente sunt prezente, practic, în orice figurină. Plastilina pentru cei mici nu permite amestecarea culorilor, de aceea, dacă micuţul adoră să modeleze, puteţi trece rapid la variantele clasice de plastilină.
La întrebarea „ce modelăm din plastilină” este uşor să răspundeţi cu ajutorul cărţilor şi master-class-urilor de pe net. Porniţi de la interesele copilului: îi plac dinozaurii – să modeleze pterodactili, e un viitor şofer – să facă maşinuţe, iar fetiţelor cu siguranţă le va plăcea să facă păpuşi. La început, procesul este mult mai important decât rezultatele!
Copiii cărora le place să modeleze vor inventa uşor cu ce să îşi ocupe timpul. Şi grădiniţa vine în ajutor, acolo modelatul este la ordinea zilei. Cel mai important lucru este să nu limitaţi libertatea de creaţie şi să nu tăiaţi cheful copilului cu fraze de tipul: „vai de mine, este prea greu, nu o să reuşeşti”.