Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția asupra unei tendințe regăsite în ultimii ani printre părinții și anume aceea de a recurge la aparatul de nebulizare pentru cele mai diverse probleme respiratorii ale copiilor. Ceea ce l-a îngrijorat însă în mod special este utilizarea pe scară largă a fiolelor de Dexametazonă pentru aerosoli.
Într-o postare de pe o rețea de socializare, în cadrul „Spitalului Virtual pentru Copii”, Mihai Craiu a enumerat câteva dintre situațiile în care părinții obișnuiesc să apeleze la nebulizator din dorința de a preveni agravarea unei probleme de sănătate a copilului.
”Aproape toate familiile ce au copii mici și care se respectă, au în casă, pe lângă alte electrocasnice, un aparat de nebulizare. Iar acesta este folosit la te miri ce! Se administrează medicația inhalatorie când are febră copilul, când are obstrucție nazală, când este răcit, când tușește, când nu tușește destul sau când șuieră, etc. Uneori se administrează ceva medicamente anticipativ prin nebulizare. Ca să nu se agraveze boala copilului...”, susține pediatrul Mihai Craiu.
Nebulizarea la copii nu este „un remediu universal”
„A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal... Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie [frustrantă pentru mine și predictibilă pentru echipa mea; când cineva la CPU aude o mamă povestindu-mi despre nebulizarea cu ACC și altele anticipează „bombănelile” domnului doctor fară riscul de a greși]. Nu mai vreau! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil!”, susține pediatrul.
Nu a fost prima dată când medicul critică utilizarea în exces a nebulizării
Mai demult, într-o intervenție televizată, medicul Mihai Craiu nu s-a ferit să spună că, în anumite cazuri, utilizarea nebulizatorului poate face mai mult rău decât bine.
„Dacă-mi permiteți să glumesc, o să spun că nebulizatorul tinde să înlocuiască batista. Adică nu mai suflăm mucii în batista, ci folosim un aparat de nebulizare. Este folosit în toate tipurile de infecții respiratorii, după părerea mea excesiv și categoric nu în concordanță cu recomandările ghidurilor. Nu numai că nu beneficiază, ba din contra, la unii copii se agravează. De ce? Pentru că la copiii care nu știu să expectoreze, secrețiile nu vor ieși pe nas, ci vor merge în jos spre plămâni.”, a mai adăugat Mihai Craiu.
Dexametazona din fiole nu este indicată pentru nebulizator
„Noi, la compartimentul de primiri urgențe, vedem exact eșecurile nebulizării cu dexametazonă; unul din 10 copii care primesc nebulizare cu dezametazonă nu se simt foarte bine. De aceea cred că toată lumea ar trebui să știe că NU se nebulizează dexametazona din fiolă de uz injectabil.”, a conchis medicul pediatru.