În lunile martie și aprilie se întețesc cazurile de astenie de primăvară și virozele nedorite care apar cel mai des în rândul copiilor. Trecerea la noul sezon vine cu schimbări de temperatură şi presiune, determinând reacții diferite ale organismului. Medicii spun că 8 din 10 boli cu dureri de cap, febră sau nas înfundat sunt viroze. Denumite de mulți guturai sau răcelile primăverii, sunt cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor în această perioadă. Mare atenție însă, acestea nu se tratează cu antibiotice. Ca să nu se agraveze, trebuie să respectăm câteva reguli simple.
”Când ne gândim la boli virale? Când afecțiunea afectează mai mult decât un loc al căii aeriene. Când ai şi muci şi roşu în gât şi o problemă la ureche şi voce răguşită şi respirație, improbabil să ai boală bacteriană împrăştiată în tot corpul tău. Copilul începe să facă brusc temperatură, adică valori măsurate de 38 de grade sau mai mult.
În al doilea rând, apar probleme respiratorii care sunt caracteristice fiecărei grupe de vârstă. Copiii foarte mici vor avea secreții care o să curgă singure, pot să şi vomite după ce tuşesc, şi, în al treilea rând, vor avea o respirație mai dificilă. Copiii pot să hârâie, cum spun părinții.”, susține medicul pediatru Mihai Craiu.
Spaima părinților este febra, iar aşteptarea tuturor este să primească o prescripție cu antibiotic. Ce e de făcut?
”Foarte mulți părinți se aşteaptă când al lor copil are febră să primească antibiotic şi aici trebuie spus că la această vârstă, în acest moment de tranziție de la rece la cald, 8 din 10 boli acute cu febră şi muci sunt viroze. Nu spun Covid sau Noncovid. Viroze. Cu alte cuvinte, este mult mai probabil să greşim dacă prescriem antibiotic. Virozele trebuiesc tratate cum au fost tratate întotdeauna, adică cu simptomatice. Dacă ai dureri de cap, primeşti analgezic. Dacă are febră mare, antitermic, dacă nu poate să mănânce, oferim alimente moi, nici prea calde, nici prea reci, dacă nu vrea să înghită nimic, să îi dăm lichide.
Trebuie să ajutăm organismul să se odihnească şi să îl hidratăm bine. Singurul lucru care rezolvă o boală virală este timpul. O boală virală se spune că trece cu antibiotice în şapte zile şi fără antibiotice într-o săptămână. La o boală care nu are nevoie de antibiotice, putem să dăm orice. Cifrele magice sunt trei, patru zile într-o afecțiune care implică urechea, să aibă febră şi să îl doară urechea. Dacă nu e bine, după 3-4 zile dăm antibiotic, după o săptămână la o faringită acută sau o boală a gâtului şi poate să fie 10-14 zile la bronşită ori la problemele înregistrate la căile aeriene superioare şi inferioare.”, a punctat pediatrul Mihai Craiu.
Hainele şi îmbrăcatul excesiv nu îi ajută deloc pe copii în această perioadă!