Pandemia de COVID-19 a întrerupt programele de vaccinare, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății. Cel puțin 80 de milioane de copii sub vârsta de 1 an riscă să facă boli precum difterie, rujeolă sau poliomelită.
Deși în Republica Moldova vaccinarea a fost reluată începând cu 15 mai, mai sunt părinți cărora le este frică să meargă cu cei mici la doctor, ca să nu se infecteze cu noul coronavirus.
Medicul pediatru Mihai Craiu spune că după această pandemie, părinții vor avea timp să constate că celelalte boli, de fapt, nu au dispărut.
"Copiii fac în continuare boli contagioase, prevenibile prin vaccinare. Evident că va crește numărul de cazuri.
Conform OMS, ținta de control într-o societate vaccinată ar fi să apară 5 cazuri la un milion de copii de rujeolă. Față de această cifră de cinci cazuri la un milion, creșterea a fost de peste 102 în pandemie (n.r. în România)", a precizat medicul.
Astfel, Mihai Craiu îi îndeamnă pe părinți să vaccineze copiii, pentru a nu-i expune unor riscuri importante.
"Sunt soluții de recuperare într-un timp relativ rapid, cel mai scurt interval între două vaccinuri succesive este de 28 de zile. Chiar și pentru copiii mici poate fi recuperată vaccinarea," a adăugat renumitul pediatru român.