Chiar dacă avem impresia că le dedicăm copiilor suficient timp și atenție, se par că nu este întotdeauna îndeajuns. Comunicarea dintre părinte și copil este esențială încă din primii ani de viață, iar legătura care se creează în această perioadă este esențială pentru stabilirea unei relații echilibrate în viitor. Există situații în care unii părinți nu știu cum să își demonstreze afecțiunea pentru copiii lor, iar aceștia pot fi afectați în timp și vor înțelege că nu au dragostea de care au nevoie.

Așadar, iată care sunt principalele semne că micuțul nu are parte de atenția și dragostea necesară:

Copilul dezvoltă frica de abandon

Frica cea mai mare a unui copil care nu se simte iubit este cea de a nu fi abandonat. Micuțul simte că nu este important și la un moment dat va ajunge să nu aibă încredere în forțele proprii, iar în viața de adult îi va fi dificil să construiască relații de durată cu alte persoane.

Copilul încearcă să atragă atenția

Cel de-al doilea efect al lipsei de afecțiune din partea părinților este „chemările de atenție” și dorința de a fi mereu în vizorul părinților.  Copilul va încerca să îți atragă atenția prin diferite metode, unele dintre ele poate chiar nepotrivite.

Copilul se simte trist și plictisit

În timp, copilul se simte trist, apatic sau furios continuu. Acestea sunt simptome care, prelungite în timp, se pot apropia de efectele depresiei. De asemenea, poți observa că cel mic este deseori plictisit și dezinteresat față de tot ce se întâmplă în jurul lui.

Micuțul folosește un limbaj negativ

Un alt semn al lipsei de iubire este limbajul lor, care devine mai agresiv. Astfel, s-ar putea să ajungeți la concluzia că nu vă mai puteți înțelege cu copilul vostru. Încercați să inițiați o discuție, însă aveți răbdare, pentru că s-ar putea să nu vă reușească din primele încercări.

Ce recomandă specialiștii?

În primul rând, ar trebui să le explicați copiilor că dragostea nu presupune doar îmbrățișări și săruturi. Demonstrați-le că există diferite moduri de a exprima iubirea, în funcție de faptul că persoana este mai mult sau mai puțin cunoscută. Copiii trebuie să știe că există dragoste în gesturi, fie ele cât de mici. Prin obiceiuri precum mulțumirea, pot arăta multă dragoste și afecțiune față de ceilalți. Ascultarea este foarte importantă. Copilul va prinde încredere în familia lui și se va simți protejat.