Se pare că nu doar metoda de studiu este importantă, ci şi durata, afirmă oamenii de știință. Totodată, pentru rezultate mai bune este obligatoriu să există un echilibru între învățat, somn şi sport. Părinții nu ar trebui să își încarce copiii cu prea multe sarcini și activități, pentru că mai mult nu înseamnă neapărat note mai mari.

Deşi elevii tind să stea aşezați la masa de lucru mai mult timp pentru a se concentra mai bine, acest fapt le afectează sănătatea fizică. În combinație cu lipsa somnului sau un somn dificitar se poate ajunge la scăderea abilității de a învăța şi de a avea performanțe şcolare.

Pe scurt, studiul nu trebuie să dureze multe ore, arată cea mai nouă cercetare, publicată în Journal of Epidemiology & Community Health. Iar în ceea ce priveşte sănătatea mintală a copiilor, cel mai bine este protejată de un somn bun şi cu durată optimă.

Cercetătorii australieni au analizat dezvoltarea cognitivă a elevilor între 11 şi 12 ani şi au ajuns la concluzia că orele lungi de studiu nu sunt benefice elevilor, nici pentru note mari, nici pentru sănătate.

Aşadar, experții spun că perioadele de studiu trebuie combinate cu sportul, cel din urmă ajutându-i pe copii şi adolecenți să îşi dezvolte gândirea creativă, memoria de lucru şi concentrarea. Astfel, sunt coborâte nivelul stresului şi intensitatea anxietății.

Regula de aur pentru rezultate bune la şcoală

  • 10,5 ore de somn
     
  • 9,5 ore de comportament sedentar (activități precum: statul la birou pentru a studia, relaxare, mâncat, citit, urmărit programe TV)
     
  • 2,5 ore de activitatea fizică uşoară (mers la cumpărături, ajutat la activități casnice)
     
  • 1,5 ore de activitatea fizică moderată-crescută (sport, alergat)

Desigur, în preajma examenelor, prioritățile din lista de mai sus se pot schimba, dar fără a fi neglijate sănătatea mintală şi fizică, recomandă oamenii de ştiință.