Sprijinul părinților este esențial în viața elevului. Atenția și răbdarea ar fi probabil cele mai importante lucruri de care ar avea nevoie copiii în această perioadă. Adaptarea la un program diferit de studii, apariția unor sarcini noi și un număr de materii studiate destul de mare pot fi adevărate provocări pentru copii. Ca să îl ajuți în această perioadă deloc ușoară ar trebui să conștientizezi că în primul rând voi formați o echipă și doar în acest mod veți reuși să vă descurcați cu tot ce apare în cale.
Descoperă în continuare 4 sfaturi esențiale pentru a-ți susține copilul să aibă note mari la învățătură și să se descurce bine în procesul de studii.
Comunică deschis despre problemele pe care le întâmpină
Ca orice nou început, fiecare an scolar poate veni la pachet cu o serie de provocări pentru copilul tău. De exemplu, s-ar putea ca introducerea fizicii în orarul de clasa a VI-a să-l pună în dificultate și să-l facă să se simtă nesigur pe situație. Dificultățile pe care le are se pot observa, uneori, în rezultatele obținute.
În acest caz, în loc să îți faci tot felul de scenarii, precum că nu a învățat suficient pentru un anumit test, de exemplu, cel mai bine este să încerci să comunici deschis cu el. Întreabă-l ce s-a întâmplat și care este motivul real pentru care a obținut o notă mai mică. Astfel, poți descoperi că nu stăpânește prea bine unele aspecte teoretice sau practice. Pentru a gestiona mai ușor aceasta problemă, poți comanda manuale auxiliare care să-l ajute să-și fixeze mai bine în minte informațiile.
Nu pune presiune pe el
Dorința unor părinți ca școlarii lor să aibă zece pe linie se poate transforma foarte ușor într-un factor de presiune imensă pentru orice copil, indiferent de vârstă. Nu este greșit să-ți dorești ca el să aibă note mari la învățătură, însă este mult prea mult să-i impui să obțină numai note maxime tot timpul și, ceea ce este foarte grav din punct de vedere psihologic, să-i aduci drept exemple alti colegi de-ai lui care reușesc să aibă numai rezultate impecabile.
În schimb, sprijină-l să evolueze la materiile unde poate întâmpină, într-un anumit punct, probleme. Dacă poți, ajută-l să înțeleagă conceptele mai dificile. Va aprecia implicarea și susținerea ta, iar rezultatele bune vor veni, astfel, ca o consecință firească, și nu vor reprezenta un factor de presiune.
Încurajează-l și recunoaște-i meritele
Așa cum nu îi ceri doar rezultate maxime, așa apreciază-i fiecare progres. De pildă, dacă ia, la un moment dat, o notă mai mică la o anumită materie, pe care nu o înțelege foarte bine, după care lucrează mai mult acasă și obține, ulterior, o notă mai mare, remarcă-i progresul și felicită-l pentru evoluție, chiar dacă a doua notă nu este neapărat zece.
Recunoaște-i meritele de fiecare dată - atât pe cele mai mari, cât și pe cele mai mici. Acest lucru îl va face să se simtă apreciat și îl va motiva, ceea ce contribuie enorm la confortul său psihologic, componenta esențială în procesul de învățare.
Ajută-l să îmbine utilul cu plăcutul
Găsește o modalitate prin care să-l ajuți să nu vadă timpul dedicat studiului că pe o corvoadă. Poți face asta amenajându-i un spatiu de lucru prietenos, cu o atmosferă ușor relaxată, sau pregătindu-i o mică surpriză la finalul timpului de lucru, cum ar fi o ieșire în oraș la restaurantul lui preferat sau o gustare delicioasă, preparată acasă.
De asemenea, este esențial să comunici cu el atât pe parcursul studiului, cât și la finalul acestuia. Nu este indicat nicidecum să intri în camera lui din 5 în 5 minute și să-l tot întrebi ce face sau dacă avansează - în schimb, îi poți spune că, dacă simte nevoia de ajutor la un moment dat, ești acolo pentru el să-i explici.
În final, îți reamintim că, pentru a avea rezultate bune la învățătură, unul dintre cele mai importante lucruri pentru copilul tău este să se simță confortabil: confortabil să vorbească deschis cu tine despre problemele și lipsurile pe care le are, confortabil să-ți mărturisească faptul că a luat o notă mai mică la un moment dat, confortabil să lucreze și să învețe în ritmul lui, fără să simtă că are un părinte gata să-l taxeze la orice pas. Acordă atenție confortului sau psihologic, iar rezultatele, cu siguranță, nu vor întârzia să apară.
Nu uita: împreună formați o echipa puternică.