Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, pediatrii sugerează să le oferi liberatatea de care au nevoie. Totuși, foarte mulți părinți au tendința de a le interzice celor mici o mulțime de lucruri banale, pe care orice copil trebuie să le facă la vârsta respectivă. Unele lucruri le-am identificat și le-am enumerat în articolul de față.
Nu îi interzice să mănânce singur
Mulți părinți nu îi lasă pe cei mici să mănânce singuri pentru a nu se murdari și a nu împrăștia mâncarea în jur. În mod normal, un copil începe să mănânce singur la vârsta de 10-14 luni. Aceasta este și perioada în care, cei care sunt lăsați să mănânce singuri vor împrăștia mâncare pe jos, pe mobilier, etc. Acest lucru nu este tolerat de multe mame. Poate părea un lucru banal, însă această abordare le afectează dezvoltarea, ducând la împiedicarea copilului de a-și dezvolta autonomia.
Nu îi interzice să deseneze
Un alt lucru interzis adesea copiilor, de către părinți este desenatul. Aceștia nu le permit copiilor să deseneze din teama de a nu murdări mobilierul de acuarele, de a nu se murdări ei sau de a nu scrie pe mobilă. O altă temere a părinților legată de acest subiect este toxicitatea creioanelor și cariocilor, pe care cei mici au tendința de a le duce la gură.
Aceste lucruri pot fi însă evitate dacă amenajezi un spatiu special în care cel mic să poată desena în voie, îl îmbraci în haine adecvate acestei activități și îl supraveghezi îndeaproape. Mai mult, au apărut și carioci bio sau comestibile, cu care copilul poate desena și gusta din ele în același timp.
Nu îi interzice să-și spună părerea
Pe măsură ce învață să vorbească și creste, un copil începe să-și expună punctul de vedere, legat de anumite subiecte. Este foarte important ca acesta să fie ascultat și înțeles și să i se permită să-și spună punctul de vedere chiar dacă nu ești de acord cu acesta. După ce îl asculți îi poți explica cum stau lucrurile în realitate și ce consecinte au faptele lui în funcție de situație, fără a avea un ton autoritar. Așadar, dacă vrei să fii respectat de cel mic învață să-l respecți!
Nu îi interzice să te ajute în ceea ce faci
Când sunt mici, copiii își doresc să îi imite pe părinți. Acum aud însă cel mai des fraze precum: "Trebuie să mai crești!", "Nu ai voie!", "Nu te pricepi", "Ești prea mic!", "Pune aia la loc, să nu o strici/spargi/verși", etc.
Toate aceste piedici puse de părinți copiilor, duce la instalarea fricii. Pe măsură ce cresc însă, copiii nu vor mai simți dorința de a-și ajuta părinții din teama de a nu greși sau deoarece au învățat că nu au voie, iar părinții au tendința de a-i certa din nou, deoarece "Nu mă ajuți cu nimic în casă!".