Includerea copilului în colectivitate presupune nu doar avantaje, dar și unele momente mai puțin plăcute cum ar fi anumite afecțiuni. Începând cu banalele răceli și până la bolile infecțioase, toate aceste probleme de sănătate apar atunci când copilul merge deja la grădiniță sau la școală. Deși uneori nu poți împiedica apariția acestor boli la copilul tău, este bine să știi care sunt cele mai comune boli pe care le pot lua copiii în grădinițe și scoli. De asemenea, este important să știi cum pot fi prevenite.

Viroze

Atunci când temperaturile scad, crește riscul ca micuții să contacteze viroze. Răceala și infecțiile respiratorii sunt ușor transmise de la un copil la altul. Acestea se declanșează rapid atunci când sistemul imunitar este scăzut. Pentru a-ți proteja copilul de aceste viroze, este important să îl imunizezi.

Asigură-te că îi incluzi în dietă cât mai multe alimente bogate în vitamina C. Dacă este mai sensibil, poți să îi dai suplimente alimentare care conțin vitamina C, propolis și echinaceea. Totuși, este important să tii cont și de sfaturile medicului specialist. Alături de o dietă alimentară adecvată, trebuie să îți înveți copilul să utilizeze o soluție dezinfectantă atunci când nu are la dispoziție apă pentru a se spăla pe mâini. De asemenea, învață-l să utilizeze propriile batistuțe.

Parazitoze intestinale

Bolile parazitare sunt adesea contactate în grădinițe și școli. Dacă micuțul tău acuză lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, balonare, constipație sau diaree, este posibil să sufere de o boală parazitară. Infecții precum cele cu acarieni, limbrici, giardia, oxiuri, lamblia pot apărea după ce copilul a mâncat fără să se spele întâi pe mâini, a băut apă contaminată, sau a intrat în contact cu o persoană purtătoare de paraziți.

În cazul în care ai suspiciuni, este recomandat să duci copilul la analize, care presupun probe de scaun recoltate în trei zile diferite. Dacă are paraziti intestinali, este important să îl duci la medic, pentru a-i prescrie medicamentele necesare pentru a combate paraziții.

Varicela

Varicela este una dintre cele mai frecvente boli infecțio-contagioase. Virusul responsabil cu apariția acestei boli este transmis, de obicei, prin aer, strănut sau tuse, dar și prin secrețiile care rezultă în urma ruperii veziculelor cutanate.

Copiii care au imunitate crescută sunt feriți, în general, de complicații. Printre simptomele comune ale varicelei se numără febra, mâncărimile pielii, petele roșii sau umflăturile, indispoziția, oboseala, durerile de cap, inflamația gâtului și apetitul alimentar scăzut.

Dacă micuțul a fost infestat, este esențial să îl ții în casă. Astfel îl ajuți să se vindece mai repede și îi ferești pe colegii lui de varicelă. Trebuie, de asemenea, să îl hidratezi cu cât mai multe ceaiuri, sucuri naturale și supe gătite acasă. Pentru febră, poți folosi comprese cu apă rece.

Infecțiile cu streptococi

O problemă serioasă cu care copiii se confruntă deseori la grădiniță sau la scoală o reprezintă infecțiile cu streptococi. Printre acestea se numără scarlatina și angina streptococică. Aceste boli contagioase au ca simptome febra, durerile și puroiul în gât, precum și erupția roșie pe tot corpul, urmate de descojirea pielii, în cazul scarlatinei. Bacteriile sunt transmise de la un copil la altul prin contact direct sau prin intermediul picăturilor de salivă care se răspândesc în aer atunci când aceștia tușesc sau strănută. Pentru ca un copil infectat cu streptococi să beneficieze de tratamentul corect, este necesară recoltarea unor secreții din gât – analiză cunoscută sub denumirea de exudat faringian.