Determinarea copiilor de a te ajuta în treburile casnice nu este un lucru ușor, dar absolut necesar, întrucât mai târziu această misiune ar putea fi mult mai grea. Copiii sunt încântați să învețe diferite lucruri și, odată cu implicarea lor în activitățile de zi cu zi, aceștia se vor împăca cu ideea că au, de asemenea, anumite responsabilități în familie.

Urania Cremene, unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din România, a vorbit despre integrarea copiilor în treburile gospodărești și a explicat în ce măsură îi ajută pe cei mici responsabilitățile asumate.

„În contextul responsabilității și amintirilor despre copilăria noastră comunistă și câte lucruri făceam în casă atunci și cât de puține lucruri fac copiii noștri astăzi, și nu pentru că nu ar putea sau nu ar fi capabili, ci pentru că până ieri fie noi le-am făcut în locul lor și pentru ei, fie am avut ajutor de la altcineva. 

Eu v-aș încuraja și am făcut-o în această oră, și-o fac pe toate canalele, să profitați de această situație pentru a clădi nevoia lor de competență, a o hrăni o dată în plus, pentru că ni se pare nouă că toate aceste munci în casă sunt neplăcute și asta și transmitem de multe ori copiilor noștri. Doar că pentru mulți copii, mai cu seamă mai mici, ele vin cu multă bucurie pentru că simt că pot ajuta, pentru că ei contează, pentru că noi contăm pe ei și pentru că pot să contribuie la binele întregii familii. 

Cu această ocazie le satisfacem și nevoia de conectare pentru că sunt parte a familiei, aparțin familiei, și nevoia de competență, pentru că demonstrându-și că fac lucruri singuri, se simt foarte mândri. Le place treaba asta că au putut ei să-și facă singuri omleta, că au putut ei să-și ducă farfuriile la chiuvetă sau să hrănească pisica în ziua respectivă. Și nu în ultimul rând le putem oferi și nevoia de autonomie satisfăcută, pentru că pot alege o serie de variante prin care să ducă la îndeplinire toate aceste sarcini”, explică expertul în parenting.

mamaplus

Potrivit specialistului, indiferent de ce vârstă ar avea copilul, responsabilitatea se educă din primii ani de viață. Astfel, cei mici învață cum să se descurce singuri în diverse situații și cât de mult pot fi de ajutor întregii familii.

„Eu nu văd regulile și responsabilitățile a fi dovada unui stil parental autoritar, nicidecum, ci mai degrabă oferirea unei structuri de care avem atât de multă nevoie, a anticipării, a planificării și a limitelor în care copiii pot lua decizii și pot face alegeri, în așa fel încât să se simtă în siguranță, autonomi și competenți. Iar acum avem toate șansele să-i învățăm mai mult despre cum pot ei să fie mai buni, cum pot ei să ajute, cum pot ei să demonstreze că pot face o serie de lucruri pentru întreaga familie”, adaugă Urania Cremene.