Pentru dezvoltarea fizică și mintală a copilului este esențială menținerea nivelurilor corecte de glucoză. În general, glicemia se măsoară dintr-o probă de sânge. Această măsurare poate fi făcută în diferite momente ale zilei, pentru care există valori de referință diferite. De exemplu, exercițiile fizice, stresul sau tipurile de alimente pe care le consumi pot afecta nivelul de glucoză.

În mod normal, glucoza se măsoară pe stomacul gol, adică după cel puțin 8 ore fără a mânca alimente. Aceasta este cunoscută sub numele de glicemie de bază și este măsurătoarea care ne oferă cele mai multe informații pentru a ajuta la gestionarea nivelului zahărului în sânge.

Valorile normale pentru copii sunt mai mici decât valorile normale pentru adulți. Astfel, pentru diferitele momente în care poți măsura glicemia, măsurătorile normale pentru copii sunt:

  • Glicemie inițială (pe stomacul gol): 70-110 g/dL
  • Glicemie postprandială (imediat după ce copilul a servit o masă): mai puțin de 130 g/dL
  • Glicemie la 2 ore după masă: mai puțin de 100 g/dL

Niveluri scăzute de glucoză la copii

Nivelurile scăzute de glucoză, cunoscute sub numele de hipoglicemie, pot fi cauzate de un aport scăzut de zahăr sau chiar de malnutriție. Dacă un copil are în mod constant niveluri scăzute de glucoză, acest lucru îi poate afecta dezvoltarea corectă. În plus, glicemia scăzută poate provoca amețeli și leșin atunci când corpul are nevoie de mai multă glucoză.

Niveluri ridicate de glucoză la copii

În anumite momente, nivelul de glucoză poate fi ridicat (de exemplu, după ce copilul a mâncat alimente cu mult zahăr). Nivelurile ridicate de glucoză sunt cunoscute sub numele de hiperglicemie. Dacă aceasta este o problemă recurentă, poate indica faptul că stilul de viață al copilului nu este corect.

Copilul poate avea un stil de viață sedentar sau dieta sa se poate baza pe alimente cu prea mult zahăr. De asemenea, nivelul ridicat de glucoză la copii poate indica faptul că aceștia suferă de diabet de tip 1 sau diabet zaharat. Pentru a confirma acest lucru, va trebui să consulți un specialist pentru o examinare completă.

Ce trebuie să reții?

Menținerea nivelurilor corecte de glucoză este esențială pentru ca cel mic să se dezvolte corect. Medicul pediatru va face testele de glucoză pe care le consideră necesare în funcție de vârsta și starea fiecărui copil.

Dacă observi orice semn care te face să bănuiești că glicemia copilului tău nu este așa cum ar trebui, consultă un specialist care va decide cum să acționeze.