Cât timp încă există dinţi de lapte, bruxismul - adică scrâșnitul din dinți - este normal, afirmă specialiștii. Totuși, părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că după împlinirea vârstei de 7 ani, copilul are nevoie de evaluarea medicului ortodont. În perioada de creştere, când pe arcade există atât dinți de lapte cât şi dinți permanenți, noaptea apar mişcări necontrolate pe orizontală. Aceste mişcări duc la o uzură accentuată a dinților de lapte.
”Prin această uzură sunt stimulați dinții de lapte astfel încât urmează procesul fiziologic de pierderea a lor, de uzură. Bruxismul e normal în perioada de creştere şi de schimbare a dentiției”, susține medicul ortodont Denisa Zaharia.
La vârsta de 13 ani copilul are doar dinți definitivi, iar dacă se confruntă cu scrâșnitul dinților în timpul nopții, este nevoie de consultația medicului ortodont. Ca să rămână sănătos pe termen lung, un dinte trebuie să primească forțele de masticație exact în axul lui. Adică de-a lungul rădăcinii. Dacă nu se întâmplă asta, primul semn de alarmă ar fi scrâşnitul dinților în cursul nopții.
”Când un dinte primeşte o forță în afara axului, fie că se întâmplă când avem o disarmonie, când nu sunt aşezați corect pe arcadă sau au migrat, forțele sunt la nivelul axului şi sunt suprasolicitante, apar probleme la nivel de os. Fie resorbiție osoasă sau mobilitate în timp, ligamentele suferă”, a mai adăugat dr. Denisa Zaharia.
Cum apar zogomotele din timpul somnului?
”Când apare un contact incorect între dinții de sus şi cei de jos apare un obstacol care impiedică această muşcătură. Mandibula glisează dintr-o parte în alta şi apar nişte mişcări de uzură necontrolate mandibulare, se deplasează să evite orice contact”, mai afirmă specialista.
În peste 90 la sută dintre cazuri este o probleme ortodontontică. Dacă medicul ortodont nu găseşte nicio problemă în cavitatea orală, bruxismul arată anxietatea.
”Pot vorbi despre presiunea pe care o pui pe tine, despre o sensibilitatea la abondon pe care o ai sau la separare”, afirmă Bogdana Bursuc, psiholog clinician.
Cu ajutorul psihologului, exercițiile pot corecta şi bruxismul.