Se consideră că anii de copilărie este cea mai fericită și fără de griji perioadă din viața omului. Însă, din păcate, în ziua de astăzi, viața unui micuț copil, mai ales dacă el locuiește într-un oraș mare, este departe de a fi o poveste: o mare de oameni în transportul public, mașini care circulă prin preajmă cu o viteză amețitoare... Unde nu ar merge copilul împreună cu dumneavoastră – în parc, la grădiniță, la magazin sau după colț – sfaturile simple vor permite securizarea la maxim a micuțului.
Sfaturi:
• Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre regulile de securitate și vigilență în timpul mișcării. Atrageți atenția copilului că este mai bine să traverseze strada la intersecții cu circulație regulată, la trecerile pietonale subterane sau terestre (zebre, semafor). În lipsa ”zebrelor” este necesar să se miște cu fața înspre direcția de unde vin mașinile și să fie cât mai departe de acestea.
• Explicați-i copilului că întotdeauna trebuie să fie însoțit de un matur atunci când traversează strada și că nu se poate de alergat la șosea. Copilul trebuie să țină minte că mai întâi trebuie să se uite la stânga, după care la dreapta și doar după ce se convinge că nu se apropie niciun automobil, poate traversa strada. Copiilor până la 10 ani le poate veni greu să estimeze viteza cu care se deplasează automobilul și distanța până la el.
• Învățați-l pe copil că atunci când traversează strada nu trebuie să fie concentrat la tot felul de jucării, telefon mobil sau alte lucruri.
• Explicați-i copilului că dacă nu are convingerea că șoferul cedează trecerea pietonului, nu trebuie să traverseze drumul.
• Copilul trebuie să știe că nu este voie să alerge printre mașinile parcate – în una din ele se poate afla șoferul care poate, întâmplător, să-l rănească pe copil când va încerca să pornească din loc.
Pentru micuț: vesel și serios
Mă apropii de trecerea pietonală
Mă uit la stânga – la dreapta
După care – invers
La dreapta – la stânga și înainte!
Realitate
De la începutul anului, în Moldova, 36,4 % din numărul total de accidente s-au produs cu implicarea pietonilor. Din cauza pietonilor, care au încălcat regulile de traversare a străzii, s-au produs 86 de accidente rutiere sau 27,7% din numărul total al accidentelor cu implicarea pietonilor. 11 persoane au decedat, alte 78 au fost rănite. Este de remarcat faptul că pe timp de vară, numărul accidentelor rutiere crește de două ori, dacă nu chiar mai mult. Respectarea regulilor de circulație poate micșora semnificativ numărul acestor tragedii.
Este important de știut atât pentru copii cât și pentru părinți!
Din perspectiva dezvoltării psihologice a copilului, atunci când el traversează strada, nu ia în considerație faptul că în afară de el sunt și alți participanți la trafic. Pentru el este complicat să se pună în locul altcuiva și să înțeleagă că dacă vede o mașină asta nu înseamnă neapărat că și șoferul îl vede pe el.
1. Carosabilul – nu este loc de joacă. În fața trecerii de pietoni nu se mai joacă de-a prinselea, se ia mingea sau skateboard-ul în mână, se coboară de pe bicicletă.
2. Mașina, motocicleta și bicicleta nu pot frâna momentan. De aceea, acțiunile pietonului trebuie să fie previzibile pentru șofer. Nu trebuie să alergi și brusc să schimbi direcția mișcării.
3. Povestiți-i copilului că sub roțile mașinilor și-au pierdut viața nu doar copii dar și maturi cu experiență care nu au estimat corect situația de pe șosea. Cel mai des motiv al tragediilor este trecerea străzii în locuri nepermise sau la culoarea roșie a semaforului. Alegerea corectă a locului de trecere și răbdarea până se aprinde culoarea verde a semaforului diminuează semnificativ acest risc, însă, și în această situație, trebuie să ne convingem că nu ne expunem niciunui risc.
Părinții trebuie să înțeleagă că copilul este cel mai neprotejat participant la trafic pentru că comportamentul lui depinde de propria percepție a situației rutiere. Doar maturii pot asigura securitatea copiilor în trafic. În primul rând, vorbim de părinți.
Părinții trebuie să țină minte și să convingă copilul că traficul rutier nu pornește de la carosabil ci de la primul pas făcut după pragul casei.
Pentru copii este important să respecte întotdeauna și cu strictețe regulile pietonale. Toate cunoștințele referitoare la comportamentul în siguranță în stradă trebuie să vină de la părinți. Mama și tata sunt obligați nu doar să explice și să învețe copilul despre acest lucru, dar și să-i ofere un exemplu demn de urmat. O singură dată dacă treceți strada la roșu cu copilul de mână, poate reduce la zero toate cunoștințele despre siguranța circulației rutiere obținute de el până la acel moment. Este foarte important ca părinții să fie un bun exemplu pentru copii lor în ceea ce privește regulile de circulație rutieră!