Imunizarea de toamnă? Cam da! Uite că a venit școala și ne-a răvășit și ne-a bulversat. Ne-a făcut să fim mai riguroși și mai organizați, deși încă visăm la vară și la mare…Ei bine, începutul unui nou an școlar înseamnă o nouă perioadă de provocări atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. 

mamaplus

Odata cu începerea școlilor, faptul că aceștia se adună laolaltă în săli de clasă în general prost aerisite și igienizate, împreună cu schimbarea temperaturii mediului înconjurător, face ca afecțiunile, în special cele respiratorii, să explodeze efectiv. Ce putem face, ca părinți, în astfel de situații?

În primul rând, trebuie să nu solicităm suplimentar organismul și să-l lăsăm să facă cum știe el mai bine. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, pentru că în caz contrar; ea duce la activarea mecanismelor prin care corpul își scade temperatura și, la cea mai mică expunere, copilul răcește.

Lasați copiii să fie liberi

Copiii trebuie să fie cât mai liberi, să facă multă mișcare în aer liber, să mănânce sănătos, în special, fructe și legume crude. Sistemul imunitar se întărește prin contactul cu diverse microorganisme. Așa cum creierul învață matematica cu ajutorul problemelor, lucrând, memorând diversele tipuri de situații și aplicând formula corectă, tot așa sistemul imunitar ia permanent contact cu microorganismele din mediu, învață cum să le anihileze și, când e cazul, acționează prompt și eficace. Un copil ținut „sub clopotul de sticlă” va fi mult mai sensibil în fața bolii decât unul care ia contact frecvent cu germenii din mediul înconjurător.

Alimentația bogată în vitamine și substanțe cu rol de creștere a imunității susține corpul în activitatea lui de prevenție. Legumele crude și, în special, fructele, conțin toți compușii necesari sistemului imunitar.

Suplimentar, putem folosi tinctura de Echinacea, tincturi sau siropuri presate la rece din fructe de pădure sau din cătina. În farmacii sau în magazinele de produse naturiste, se găsesc gata preparate o gama largă de produse pentru creșterea imunității care sunt de mare ajutor.

Odihna e de bază

Odihna este un alt factor de care trebuie ținut seamă. S-a dovedit că lipsa de somn și stresul activează simultan sistemele nervos, endocrin și imunitar, ducând la o scădere a rezistenței organismului în fața bolilor. Ca dovadă, de multe ori, când în timpul unei viroze este aplicat un tratament eficace, bolnavul cade într-un somn adânc și se trezește mult ameliorat.

Homeopatia nu este o metodă de prevenție. Totuși, tratamentul homeopat al afecțiunilor acute are ca efect, în timp, o creștere a rezistenței organismului în fața bolilor. Întocmai ca un copil tratat cu răbdare și blândețe, care își revine încet în urma unei traume, tot așa corpul nostru, după un tratament blând, fără efecte adverse și eficace, cum este cel homeopat, se reface și se întărește pe termen lung.

Homeopatia vindecă blând

Dacă homeopatia nu poate preveni o afecțiune, în schimb, ea este extrem de eficace în tratarea acesteia, odată instalată. Remediile homeopate, aplicate încă de la primele semne de boală, au rezultate uneori miraculoase. Astfel, într-o viroză cu debut clasic cu rinoree, mialgii, strănut, stare generala alterată, Oscillococcinum sau Influenzinum pot rezolva problema în timp foarte scurt. Phytolacca, Belladonna sau Lachesis sunt utile în afecțiuni faringiene. O enteroviroză poate beneficia de tratament cu Podophyllum, Arsenicum sau Aloe. Exemplele sunt nenumărate. Nu se recomandă niciodată automedicația cu remedii homeopate. Ele nu se administrează de rutină, un anumit remediu într-o anumită boală, ci particularizat, în funcție de anumite caracteristici pe care pacientul le prezintă în tabloul bolii. Prescripția lor se poate face corect numai de către un medic cu pregatire în domeniu, care știe ce anume trebuie investigat pentru a administra remediul corespunzător.

Ca o concluzie generala, pentru a avea o sănătate bună, copiii trebuie să se joace cât mai mult în aer liber, să mănânce sănătos, să se odihnească. Și să râdă mult. Un copil fericit înseamnă un copil sănătos și fără probleme.

Sursa