Fumatul pasiv este periculos pentru bebeluși și copii. Statisticile arată că acei copii ai căror părinți sunt fumători au de două până la trei ori mai multe infecții respiratorii sau alergii. În plus, fumatul crește riscul de a face cancer pulmonar la maturitate sau riscul de moarte subită.
Ce înțelegem, de fapt, prin fumatul pasiv?
Atunci când copilul se află într-o încăpere în care se fumează sau stă chiar și în aer liber în preajma unei persoane fumătoare și inspiră atât fumul expirat de către fumător, cât și fumul provenit de la țigara aprinsă, înseamnă că acesta fumează pasiv. Fumul inspirat de copii, ai căror plămâni sunt încă în dezvoltare, sunt grav afectați de cele peste 250 de substanțe chimice, toxice, cancerigene, precum azotatul de arseniu sau acidul cianhidric.
Efectele fumatului pasiv la bebeluși
Dacă te-ai hotărât să devii mamă, dar esti o persoana fumatoare, atunci primul pas este să renunți la fumat. Substanțele nocive ajung să fie inhalate de micuț încă dinainte să se nască, iar tu riști să îl aduci pe lume cu destul de grave probleme de sănătate.
- nou-născuții mamelor fumătoare au de cele mai multe ori o greutate mai mică la naștere, aceasta variind în jurul valorii de 2500 grame.
- rata mortalității copilului în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naștere este mai ridicată în cazul fumătoarelor.
- copiii au o predispoziție mai mare să se îmbolnăvească în primul lor an de viață.
- risc crescut de apariție a „morții subite” cauzată de pauzele lungi între respirații.
Efectele fumatului pasiv la copii
Alergii
Cu cât copiii inhalează mai mult fum de țigară, cu atât căile respiratorii se inflamează mai mult, devenind mult mai sensibili la substanțele declanșatoare de alergii. Studiile demonstrează că riscul apariției ADHD este mult mai ridicat la copiii expuși fumatului pasiv, în unele cazuri poate să apară bâlbâiala și durerile de cap.
Infecții ale urechii
Dacă părinții sunt fumători, nu se exercită viciul în casă, iesiți la balcon sau chiar afară, deoarece riscați ca celui mic să îi fie afectate chiar și urechiușele, cea mai des întâlnită problemă fiind otita.
Astm
În cazul în care copilul are deja o predispoziție pentru această afecțiune, ține-l cât mai departe de fumul de țigară. Dacă, din păcate, această afecțiune se declanșează, atunci fumul de țigară va acutiza crizele astmatice și va determina o severitate accentuată a simptomelor astmului
Afecțiuni ale plămânilor
Plămânii sunt organele cele mai afectate de fumul de țigară inhalat, afecțiunea cea mai gravă fiind chiar cancerul pulmonar. La bebeluși, fumatul pasiv poate determina chiar și o dezvoltare întârziată a plămânilor.
Afecțiuni ale inimii
Fumul toxic inhalat de copii duce și la afecțiuni cardiovasculare, care se pot agrava ducând chiar la infarct, accidente vasculare sau chiar atac de cord.
Ce trebuie făcut
Să renunți la fumat, iar în timp ce lupți pentru a înlătura viciul, încearcă să ții cât mai departe copilul de fumul de țigară, respectând câteva reguli:
- niciodată nu fuma în preajma copilului.
- expiră fumul în sus.
- nu fuma niciodată în mașină, dacă cel mic este cu tine.
- alege locuri unde nu se fumează atunci când ieși la joacă, la plimbare, la cumpărături sau la restaurant cu copilul.